lördag1 april

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Tv-konflikten slår mot produktionsbolagen

Publicerad: 11 september 2017, 07:42
Uppdaterad: 11 september 2017, 14:17

UPPDATERAD. De redan hårt pressade produktionsbolagen riskerar att ta ytterligare stryk av konflikten mellan Discovery Networks och Com Hem.

Ämnen i artikeln:

Com hemDiscovery NetworksFilm TV-Producenterna

MN

Madeleine Nilsson

madeleine@dagensmedia.se


Vid midnatt 31 augusti släcktes Discovery Networks tv-kanaler för Com Hems och Boxers kunder. Det innebär att cirka 4,5 miljoner tittare inte har kunnat se kanaler som Kanal 5 och Eurosport sedan dess.

Men konflikten riskerar även att slå mot de svenska produktionsbolagen, varnar nu branschorganisationen Film- och TV-producenterna, då den kan leda till färre beställningar från Discovery Networks.

Många produktionsbolag har redan hårt pressade marginaler och så sent som förra hösten gick Thelma/Louise, som bland annat ligger bakom hyllade ”Historieätarna”, i konkurs.

– Com Hem har en monopolliknande ställning och får samtidigt högre och högre avkastningskrav på sig från ägarna. Det driver upp priserna för distribution, samtidigt som det redan är en stor del av kanalernas kostnadspost, säger Eva Hamilton, styrelseordförande i Film- och TV-producenterna, till Dagens Media.

Hon fortsätter:

– För produktionsbolagsmarknaden är detta oroväckande eftersom det påverkar tv-kanalernas möjlighet att investera i tv-innehåll. Com Hems storlek och monopolliknande ställning gör att vi inte har en sund konkurrens i det här landet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev