onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Tv-konflikten rekordlång

Publicerad: 12 september 2017, 11:20

Konflikten mellan Discovery Networks och Com Hem går in på dag tolv.

Ämnen i artikeln:

Com hemDiscovery

SN

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se


Konflikten mellan Discovery och Com Hem/Boxer resulterade i att bolagets kanaler släcktes ned under natten till den 1 september.

Det är inte första gången som Discovery Networks är inblandade i ett tv-bråk. Tv-bolaget har legat i en avtalskonflikt varje år de senaste fyra åren.

När Discovery låg i konflikt med Telenor i början av 2016 var programbolagets kanaler nedsläckta i sammanlagt elva dagar hos distributörens kunder, mellan den 31 januari fram till och med den 11 februari. Men efter nästan två veckors avbrott var Discoverys kanaler tillbaka hos Canal Digital och Bredbandsbolaget.

Den nuvarande konflikten med Com Hem/Boxer går nu in på dag tolv och blir därmed det hittills längsta tv-bråket. Och att parterna ska komma överens tycks i nuläget långt borta. Senast under förra veckan beslutade Discovery att anmäla Com Hem till Konkurrensverket för missbruk av sin dominerande ställning på marknaden.

– Det här är en viktig principiell fight, förhandlingar med distributörerna handlar i grund om att vi som tv-hus ska kunna fortsätta satsa på svensk underhållning och stora attraktiva sporträttigheter. För att det ska vara möjligt måste också jättar som Com Hem och Boxer ge oss en skälig ersättning, har Dan Panas, presschef på Discovery Networks, tidigare sagt till Dagens Media.

Dagens Media har, med hjälp av siffror från MMS, tittat på Discovery-kanalernas tittarsiffror efter tvisten med Com Hem/Boxer. Programbolaget har som mest tappat totalt 145 000 tittare i åldrarna 3-99 år, vid en jämförelse under vecka 36 2017 och 2016. Som minst landade tappet på 28 000 i åldrarna 3-99 år.

Discovery har även vid två tillfällen valt öppna sin tjänst Dplay för allmänheten; Sveriges herrlandslag i kvalmatch till fotbolls-VM mot Vitryssland under förra helgen (en match som även sändes på Aftonbladet.se) och gårdagens avsnitt av Filip och Fredriks "Breaking News".

För första gången har även branschorganisationen Reklam- och tv-producenterna lagt sig i konflikten. Enligt styrelseordförande Eva Hamilton är man "oroad" över Com Hems dominerande ställning:

– För produktionsbolagsmarknaden är detta oroväckande eftersom det påverkar tv-kanalernas möjlighet att investera i tv-innehåll. Com Hems storlek och monopolliknande ställning gör att vi inte har en sund konkurrens i det här landet, sade hon nyligen till Dagens Media.

Avtalsbråket med Com Hem/Boxer är femte gången Discovery hamnar i trångmål med en tv-distributör.

Den 9 december 2014 meddelade Boxer att man inte lyckats komma överens med Discovery om ett nytt avtal för Kanal 5 HD, Kanal 9 och Kanal 11. Då var det svart i rutan hos Boxer-kunderna under bara några timmar innan parterna kom överens runt 18-tiden samma kväll.

Under våren 2015 släcktes Discoverys kanaler för 700 000 hushåll i Sverige. Orsaken den gången var en avtalskonflikt med Telia – som vägrade att gå med på tv-bolagets villkor kring pris, paketeringsmöjligheter och hur materialet skulle distribueras på olika plattformar. Natten till 1 april 2015 slocknade Discovery-kanalerna för Telias kunder. Konflikten varade i en vecka innan parterna kom överens.

I början av sommaren 2017 släcktes bolagets kanaler för 1,5 miljoner tv-tittare som har Telia-abonnemang efter att Telia och Discovery inte kunde enas om ett nytt tv-avtal i tid. Tv-tittarna fick tillbaka kanalerna efter drygt ett dygn.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev