Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Tv-kanalerna betalar miljoner till Stim

Publicerad: 26 maj 2010, 13:39
Uppdaterad: 6 december 2015, 15:49

De treåriga avtalen som tecknades med TV4 och Kanal 5 i april ger retroaktiva pengar för sex års tid.


Ämnen i artikeln:

StimKanal 5TV4

Parternas överenskommelse innebär att upphovsmän och musikförlag retroaktivt får ut ersättning mellan 2004-2009 från TV4 och mellan 2004-2007 från Kanal 5.

– Under närmare sex år saknades ett giltigt avtal mellan TV4-gruppen och Kanal 5 och Stim. Nu är tvisten löst och de retroaktiva pengarna kommer att finnas med i juniutbetalningen. Hur stort beloppet är kan jag inte säga, säger Susanne Bodin, kommunikationschef på Stim.

15 juni betalar Stim ut ersättningen. 25 169 personer fick sin musik spelad och ersättning under 2009. Susanne Bodin tror att antalet som får ersättning under 2010 är intakt.

– Det brukar röra sig om cirka 25 000 personer. Men än är inte underlagen klara för hur stora ersättningarna för de olika posterna är, eller exakt hur många som kommer att få ersättning från Stim, säger hon.

Spotify visade upp låga siffror när ersättningen till artisterna avslöjades. Susanne Bodin tror inte att Stimintäkterna för streamad musik online kommer att bidra till ett växande missnöje av mediet.

– Onlineintäkterna ökar, även om de fortfarande är små i förhållande till annat. Vi befinner oss i ett paradigmskifte och jag är övertygad om att det kommer nya affärsmodeller som säkerställer att musikskaparna får betalt när deras musik används på internet, säger Susanne Bodin.

Stim delar ut ersättningar i mars, juni, september och december, de största sker under juni och december.

Ersättningsnivåerna för radio och tv

SVT: 350 kronor/minut. Om det är live är minutvärdet högre.

TV4: 200 kronor/minut. Om det är live är minutvärdet högre.

P3: 70 kronor/minut. Om det är live är minutvärdet högre.

Framföranden i kommersiell radio ger ungefär 1-3 krona/minut.

Christer Lindh

Ämnen i artikeln:

StimKanal 5TV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.