Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag22.01.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Tv-chefer kräver fortsatt tillgång till 700-bandet

Publicerad: 22 November 2013, 05:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:55

I ett brev till Kulturdepartementet kräver nio tv-chefer fortsatt tillgång till 700-bandet – det enda frekvensområdet i Teracoms marknät som är vigt åt digital-TV.


Ämnen i artikeln:

Myndigheten för radio och TVKulturdepartementet

Regeringen förväntas snart ta beslut om tv-sändningar i UHF-bandet. UHF står för ultra high frequency och omfattar frekvenser mellan 300 MHz och 3 GHz.

I UHF-bandet ingår 700-bandet som i dag är det enda frekvensområde som är vigt åt distributionen av digital-tv. Om och hur länge det förblir så är dock oklart.

Tidigare i höst begärde en allians bestående av teleoperatörerna Tre och Telia samt organisationerna Hela Sverige ska leva och LRF att 700-bandet skulle användas för mobilt bredband.

Deras argument var att frekvensbandet når över stora avstånd, vilket skulle underlätta en snabbare utbyggnad av det mobila bredbandet på landsbygden.

Eftersom sändningstillståndet för marknätet går ut nästa år pågår just nu diskussioner kring den kommande perioden som sträcker sig fram till 2020.

I sitt förslag till regeringen slog Myndigheten för radio och TV fast att 700-bandet bör fortsätta användas för distributionen av digital-tv under perioden. I förslaget skriver de:

"Ur ett konsumentperspektiv bör det vara mest fördelaktigt om ett byte av konsumentutrustning kan ske under en längre övergångsperiod vilket talar för att hela frekvensutrymmet 470 – 790 MHz bör få användas för marksänd tv fram till den 31 mars 2020."

I dagens skrivelse går tv-cheferna på MRT:s linje och begär att regeringen fattar beslut om att tv-branschen får fortsatt tillgång till 700-bandet under nästa period.

I skrivelsen står bland annat:

"Då skapas trygghet hos programföretag och TV-tittare som gör att vi kan fortsätta erbjuda mångfald och i normal takt kan gå över till modernare teknik. Genom att kunna utnyttja dagens frekvensutrymme under en normal tillståndsperiod, ges också hushållen en möjlighet att gå över till modernare teknik i den takt de ändå skaffar ny utrustning och drabbas inte av extra kostnader."

LÄS OCKSÅ:

Helen Preutz

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.