Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

Tv-bossarna i ordkrig om MTG:s rättighetsköp

Publicerad: 13 Oktober 2015, 11:47
Uppdaterad: 14 Januari 2016, 07:24

C Mores Manfred Aronsson sågar MTG:s rättighetsköp – "trams" kontrar Anders Jensen.


Ämnen i artikeln:

MTGC More

I dag stod det klart att MTG budat hem rättigheterna till La Liga och Serie A. Rättigheter som tidigare har legat hos Bonniers C More. MTG har även säkrat rättigheterna till franska Ligue 1.

Rättighetsaffären, som kommer bara veckor efter att MTG förlängt rättigheterna till Premier League, beskrivs av MTG som en seger då koncernen ”samlar världens bästa fotboll”.

Manfred Aronsson, vd för C More sågar den beskrivningen jäms med fotknölarna.

– Detta är en reaktion på de tunga tappen som MTG har genomlidit. De har tappat Hockeyallsvenskan, Allsvenskan, USA-touren (PGA-golfen) och även OS. Det är inte konstigt att MTG så gott de kan försöker kompensera. Min bedömning är att de är lite korta i rocken i sammanhanget, säger Manfred Aronsson till Dagens Media.

Han uppger att La Liga och Serie A har inneburit ”enorma rättighetskostnader” i förhållande till vad de har genererat, och att C More inte var med och budade på rättigheterna.

– Det är logiskt att vi släpper dem, säger Manfred Aronsson.

MTG:s vd Anders Jensen slår tillbaka med full kraft.

– Vi ser hela tiden över hur vi bäst bygger upp vårt innehåll, och vissa rättigheter tappar man. Men att det skulle vara reaktivt att vi går ut och köper rättigheter skulle jag närmast vilja kalla trams.

Manfred Aronsson hävdar att La Liga och Serie A är enormt dyra, stämmer det?

– Vi värderar rättigheterna utifrån hur vi kan paketera dem ihop med vårt utbud, och vi tycker att de passar utmärkt in med Champions League, Premier League och vår produktionskapacitet för fotboll.

Dagens Media berättade nyligen om C Mores brakförlust på närmare en halv miljard kronor 2014. Manfred Aronssons uppgift är att få bolaget på fötter.

C More bygger nu sin sportportfölj kring rättigheterna till de stora svenska ligorna SHL, Allsvenskan, Hockeyallsvenskan och Superettan.

– Vi har följt en tydlig strategi det senaste året, nämnligen att bygga det svenska sportutbudet så starkt och tydligt som möjligt. Vi samlar de fyra stora svenska ligorna på ett och samma ställe, och tillgängliggör dessutom alla matcher för våra kunder. Det har inte gjorts tidigare, säger Manfred Aronsson.

En ny golfkanal planeras även med den amerikanska PGA-touren.

– Vi förpackar den för den svenska publiken, med svensk studio och svenska kommentatorer på plats. Vi gör det Viasat aldrig har gjort.

Manfred Aronsson levererar ytterligare en känga till Viasat, som alltså har tappat rättigheten till PGA-touren till C More.

– Att de tappar PGA-touren är ungefär som om Visat Motor skulle tappa Formel 1.

Den tredje spelaren i Sverige som skulle kunnat vara med i striden är Discovery Networks Sweden, som bland annat driver Kanal 5, Kanal 9 samt Eurosport och Eurosport 2.

Kanaldirektören Calle Jansson gör följande analys av läget.

– MTG försvarar och behåller Premier League. Sedan adderar man tre ytterligare ligor. Det blir i någon mening en förbättring i deras portfölj och en viss försvagning av C More, säger han till Dagens Media.

Calle Jansson vill inte avslöja ifall Discovery Networks, som i somras budade hem rättigheterna till fyra OS, även jagade Premier League samt La Liga och Serie A.

– Vi tittar på alla rättigheter, det vore tjänstefel att inte göra det när man driver Eurosport samt Kanal 5 och Kanal 9 där vi också har en del sport. Vi har en långsiktig strategi, men exakt vad det innebär behåller vi för oss själva, säger Calle Jansson.

Discovery Networks Swedens strategi ska dock vara ”opåverkad” av den senaste tidens rättighetsaffärer, uppger Calle Jansson.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

MTGC More

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev