Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Tv-bolagens krav: Hårdare lagar mot pirater

Publicerad: 30 September 2014, 21:00
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:23

Tv-branschen står maktlös inför det växande hotet från streamingpiraterna. Nu kräver de krafttag från politikerna.


Den 27 juni 2012 skrev signaturen ”TestTyper” på Flashback om den nya sajten Dreamfilm.se.

– Nu finns det en hemsida som man kan streama filmer online! Och vill gärna ha lite feedback : )

Någon månad senare skriver ”Lilla Roger”.

– Är http://swefilmer.com/ laglig? Om inte - vågar man prova den?

I dag samlar illegala streamingsajter som Swefilmer och Dreamfilm 25 procent av allt tittande på webb-tv, enligt Mediavision. För konsumenten är det helt gratis.

– Konsumtionen drivs av tillgänglighet. Dels i form av att du ska kunna titta när och var du vill, dels av tillgänglighet i form av antalet titlar, säger Marie Nilsson, vd för Mediavision.

Ipredlagen, The Pirate Bay-domen, polisrazzior mot DC-hubbar. Och återkommande berättelser i pressen om privatpersoner som dömts till miljonskadestånd för illegal nedladdning. I slutet av 00-talet kunde upphovsrättsinnehavare dra en lättnadens suck när svenskarnas inställning till illegal nedladdning svängde. Folk började förstå att gratis nedladdning kan vara ett brott.

De illegala streamingsajterna ställer allt på ända.

– Jag tror att många i dag tittar på dessa sajter i tron att de är lagliga, säger Marie Nilsson.

I unga målgrupper sväljer fulstreamingsajterna ännu mer tittande.

– All OTT-konsumtion (strömmat ljud och bild på nätet, reds. anm.) är större i yngre målgrupper. Mycket talar för att den ojämlikheten finns även för piratsajterna.

I tv-branschen, som pressas av att linjär-tv nu tappar stort i tittartid, ses piratsajterna som ett stort hot. Att titta på innehåll från fulstreamingsajterna, eller PVOD-aktörerna, som de på branschspråk kallas, är inte olagligt. Tekniskt sett hamnar konsumenten i en gråzon. Enligt Rättighetsbyrån framställer tittaren en ”tillfällig kopia” av materialet i och med strömmandet.

– Den som laddar ned en film från en illegal tjänst framställer en olaglig permanent kopia medan den som streamar från en illegal tjänst framställer en tillfällig kopia. Vår bedömning är att en kopia från en olaglig källa aldrig kan vara laglig oavsett om kopian är permanent eller tillfällig. Lagen måste vara teknikneutral och senare EU-praxis pekar också i denna riktning, säger Henrik Pontén, jurist på Rättighetsalliansen.

En bred samsyn finns i branschen kring att själva sajterna som sådana är illegala, då de utan upphovsrättsinnehavarnas tillåtelse sprider materialet. Men i dagsläget får branschen snällt titta på när piratsajterna knycker deras innehåll och – obundna av rättighetsproblematik och företagsgränser – kan samla massor med material.

Björn Rosengren, tidigare socialdemokratisk näringsminister och ordförande för Film & TV Producenterna, anklagar politikerna för ”beröringsskräck” i frågan.

– Jag tror att man, speciellt inför valet, inte velat stöta sig med en opinion som man tror finns därute. Vi vill ha lagstiftning som stoppar detta. Det är inte rimligt att internetoperatörerna lagligt ska kunna tjäna pengar på att förmedla olagligt innehåll.

Flera branschföreträdare som Dagens Media har talat med pekar på de möjligheter som rättighetsinnehavare i länder som Norge och Danmark har fått. Flera europeiska länder har lagstiftning som innebär att internetleverantörer efter domstolsbeslut kan åläggas att blockera piratsajterna.

– I hela vår omvärld blockeras nu tjänster som domstolar har bedömt vara olagliga. I Norge har det införts en direkt lagstiftning om detta, domstolen ska då göra en avvägning mellan brottets omfattning och yttrandefrihetsaspekter, säger Henrik Pontén.

Ett uppmärksammat fall där ett tyskt och ett österrikiskt filmbolag krävde att den österrikiska internetleverantören UPC Telekabel Wien skulle blockera sajten Kino.to gick hela vägen till EU-domstolen. Domstolen gick på filmbolagens linje.

Sveriges Annonsörer varnar nu sina medlemmar för att synas med annonser på fulstreamingsajterna. Själva närvaron av annonser från välkända företag kan bidra till att ge intrycket av att tjänsterna är lagliga.

– Det här är illegala sajter. Vår förhoppning är att vi i branschen kan samarbeta. Detta gynnar bara organiserad brottslighet, säger Sveriges Annonsörers förbundsjurist, Niklas Briselius.

Laglighet

År 2002 startades den första bittorrentklienten Supernova och kort därefter fildelningssidan The Pirate Bay. Några år senare blev The Pirate Bay den största bittorrentsidan i världen med över 25 miljoner unika besökare.

Den 1 juli 2005 blev det i Sverige olagligt att ladda ned musik, film och annat material som lagts ut på internet utan upphovsmännens tillstånd.

Att ta del av musik eller film via fildelning, så kallad P2P (peer-to-peer), är i sig inte olagligt. Det olagliga är att ladda upp innehåll, vilket P2P-systemen i grunden bygger på att fildelarna gör.

Däremot är det inte tillåtet att kopiera för privat bruk om den förlaga som används för kopieringen är olaglig. Man kan bara straffas eller bli skadeståndsskyldig för upphovsrättsintrång om man haft uppsåt, det vill säga känt till att det var olagligt material, eller varit grovt oaktsam.

Ipred-lagen, införd 2009, förändrade hur svenskarna såg på piratkopiering och även deras nedladdnings­vanor, enligt en studie av forskarna Adrian Adermon och Che-Yuan Liang, verksamma vid Nationalekonomiska institutionen på Uppsala universitet.

Nu växer ett stort antal streamingsajter, som utan upphovsrättsinne­havarens tillåtelse tillgängliggör film och tv-serier fram, både i Sverige och internationellt.

Några av de större i Sverige är Swefilmer, Dreamfilm och Sweflix. Internationella sajter inkluderar bland andra Stream-tv.me, Tubeplus.me, och Project free tv.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.