måndag5 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

TU: ”Distributionen av public service behöver avgränsas och definieras”

Publicerad: 10 juni 2022, 06:58

Foto: Jonas Hellsén

I en debattartikel i Svenska Dagbladet argumenterar TU:s vd Johan Taubert för vikten av att det finns rimliga marknads­förutsättningar på mediemarknaden för att ­mångfalden ska kunna bevaras.

Ämnen i artikeln:

TUJohan Taubert

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


I dag, fredag, har Kulturdepartementet bjudit in medieföretag, branschaktörer och intresseorganisationer till en hearing där ”utmaningar och möjligheter för public service under nästa tillståndsperiod” ska diskuteras.

– Public service är en grundbult för ett demokratiskt samhälle. Jag hoppas och tror att en bred dialog kan stimulera till ett konstruktivt offentligt samtal om public service och dess framtida uppdrag, säger kulturminister Jeanette Gustafsdotter i ett pressmeddelande.

Den nästa tillståndsperioden gäller från 2026 till och med 2033. I en debattartikel i Svenska Dagbladet med rubriken ”Låt inte SVT under­gräva dagspressen”, som publicerats inför mötet, konstaterar TU:s vd Johan Taubert att det ”närmast är en evighet vad gäller medie­utveckling”. Han är också starkt kritisk mot public service, som han menar snedvrider marknads­förutsättningarna. Johan Taubert skriver: ”Det statligt finansierade tv-bolaget SVT tycks ha som strategi att konkurrera med dagstidningarna i deras egen nisch om textbaserad journalistik”.

Samtidigt framhåller han att TU är varma anhängare av public service men att ”det är formerna för distributionen som behöver avgränsas och definieras tydligare”.

LÄS OCKSÅ: Linnéa Kihlström: Tre månader kvar till valet – Dagens Media granskar de mediepolitiska ambitionerna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev