Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag12.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

"Trolleritricket är fullbordat"

Publicerad: 16 Maj 2013, 12:58
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:45

UPPDATERAD. Ledningen anklagas för att ha mörkat avsikterna med Nyhetsbolaget och TV4 News.


Ämnen i artikeln:

NyhetsbolagetTV4-gruppenNiklas SvenssonTV4 NewsTV4

Den tidigare TV4-medarbetaren Niklas Svensson, som även har programmet "Pihlblad & Svensson" i TV4 News, går till frontalangrepp mot den tidigare ledningen för Nyhetsbolaget.

Detta efter att Nyhetsbolaget i dag beslutat sig för att lägga ned 24-timmarskanalen TV4 News.

– Jag är övertygad om att planen från början var att spara pengar. Det hade varit ärligare av ledningen att berätta det från start, säger Niklas Svensson till Dagens Media.

Misstron mot Jan Scherman och Göran Ellung – arkitekterna bakom Nyhetsbolaget och TV4 News – har varit stor bland Nyhetsbolagets personal ända sedan jätteexperimentet sjösattes januari 2012. Då flyttades över 400 journalister från kassakon TV4 till det nystartade Nyhetsbolaget.

Frågan som många har ställt sig är om Nyhetsbolaget och TV4 News till syvende och sist är en konstruktion som har till syfte att göra sig av med högavlönade journalister genom att först flytta dem till ett eget bolag, starta en nyhetskanal med existerande personal och sedan låta yxan falla när kanalen läggs ned på grund av bristande lönsamhet.

– Många ifrågasätter varför man var tvungen att bryta ut nyhetsverksamheten till Nyhetsbolaget. De gjorde det med motiveringen att Nyhetsbolaget skulle bli ett produktionsbolag som även skulle sälja till andra aktörer. Jag kan känna en misstro till om det verkligen var sant, sade en uppgiftslämnare tidigare till Dagens Media.

Niklas Svensson är övertygad om att så är fallet.

– Genom att flytta all personal till Nyhetsbolaget och starta TV4 News med befintlig personal öppnar man för att göra sig av med personal samma dag som man lägger ned, säger han och fortsätter:

– Trolleritricket är nu fullbordat, man sparar 20-30 tjänster. Jag tror inte att ledningen själva trodde på kanalen.

Göran Ellung, som var vd för Nyhetsbolaget, och Jan Scherman, som var dess styrelseorförande, anklagas för att ha mörkat avsikterna med konstruktionen.

– Det skulle vara intressat att höra vad Ellung och Scherman i dag säger att deras stora projekt projekt läggs ned efter bara ett år och fem månader. Jag är övertygad om att detta var planen från början.

– Om Scherman och Ellung hade gjort en ordentlig analys innan de startade TV4 News borde de ha vetat hur stort intresset var för denna typ av kanal. Man hade kunnat räkna ut att det inte skulle bli någon direkt tittarsuccé.

TV4 News har haft stora problem med att få tittare. Satsningen har tidigare kritiserats för att ha lanserats utan någon genomtäkt webbstrategi.

Expressens chefredaktör Thomas Mattsson vill inte kommentera Niklas Svenssons uttalande, men säger att han lider med de TV4 News-medarbetare som drabbas.

" Men jag har respekt för det beslut som Nyhetsbolagets styrelse tagit med tillgång till alla siffror. TV4 News har, tror jag, under sin korta tid ändå bidragit till att tidningarnas tv-satsningar blivit mer fokuserade och de ständiga uppdateringarna i nyhetskanalen har säkert också gjort "Nyheterna" i TV4 bättre", skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Han tror inte heller att nedläggningen av TV4 News kommer att påverka vare sig Expressen TV eller Aftonbladet TV.

" Det här handlar om Nyhetsbolagets ekonomi. Det är viktigt att det är konkurrens också inom nyhets-tv, och här har Fyran en viktig roll att spela", skriver han.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.