lördag25 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Total tv-reklamen ökar under Q1

Publicerad: 22 april 2022, 09:54

Foto: Fuzznails/Getty Images

Den totala tv-reklamen, linjär-tv och onlinevideo, ökade under det första kvartalet 2022 jämfört med det första kvartalet 2020 och 2021, det visar siffror från MMS.

Ämnen i artikeln:

MMSMagnus Anshelm

Hanna Frick

hanna.frick@dagensmedia.se


Reklamen i både linjär-tv och onlinevideo ökar, vilket innebär att det totala antalet TRP har ökat. Reklamen i linjär-tv dominerar dock fortfarande men procentuellt ökar reklamen i onlinevideo mer – men från lägre TRP-nivåer. 

Siffrorna visar också att antalet annonsörer som köper tv-reklam inte har minskat, trots den generella nedgången av linjärt tv-tittande.

Grafik: Källa: MMS

Du missar innehåll i denna artikel på grund av dina cookie-val. Kontrollera dina inställningar och dubbelkolla om Infogram är blockerad under “Visa våra partners”.

– Vi har under flera år sett att annonsörer kombinerar linjär-tv med onlinevideo. Numera ser vi allt oftare att enskilda annonsörer optimerar total räckvidd och frekvens i sina målgrupper genom att kombinera dessa. Det är emellertid fortfarande uppenbart att den linjära tv-reklamen levererar betydlig fler TRP för de allra flesta annonsörer. Man bör dock beakta att denna data inte täcker all onlinevideoreklam, men oavsett detta så är TRP-volymerna på helt olika nivåer för tv och onlinevideo, säger Magnus Anshelm, vd på MMS i en kommentar och fortsätter:

– När man tittar närmare på de största annonsörerna finner man att P&G är i topp beroende av att de köper reklamkontakter för så många olika varumärken. Tele2 sticker ut genom att lägga förhållandevis mycket TRP-tryck online, men det är ändå i egenskap av att vara en av de största annonsörerna i linjär-tv som gör att de hamnar som tredje största total-tv-annonsören under Q1 i år. 

Vad är TRP?

TRP står för target rating point. Summan av all rating, bruttoräckvidd, för en kampanj i en viss målgrupp och inte hela publiken som vid GRP (gross rating point). Varje ratingpoint är en procent av den specificerade

målgruppen. TRP är en försvenskning av GRP-uttrycket

och används sällan internationellt, där talar man om

GRP i målgruppen.

GRP anger den totala bruttomängden exponeringar och

är en produkt av nettoräckvidd och medelfrekvens.

Källa: MMS ordbok

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev