Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Tolv nya kanaler i marknätet

Publicerad: 17 Juni 2010, 09:33
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:47

Radio- och tv-verket släpper in sju hd-kanaler i marknätet. TV3, TV4 och Kanal 5 får varsitt hd-syskon när myndigheten delar ut nya tillstånd.


Tv-bolagen satsar allt mer på hdtv-kanaler, men marknätets teknik har inte haft utrymme för hdtv-sändningar. En ny komprimeringsteknik och utsändningsteknik gör det möjligt för Radio- och tv-verket att dela ut sändningstillstånd även för hdtv, vilket gör att sju av de tolv nya tillstånden är för just hdtv.

– Det känns oerhört roligt att även de som tittar på tv via marknätet nu ges möjlighet att se på hd-tv och att vi får en ännu större bredd i marknätets kanalutbud, säger Magnus Larsson, generaldirektör på Radio och tv-verket, i ett pressmeddelande.

MTG:s Viasat har fått tillstånd för hdtv-kanalerna TV3 HD och Viasat Sport HD samt för standardkanalen Viasat Fotboll, vid sidan av sina tidigare tillstånd.

TV4-huset får utöver tidigare sändningstillstånd även rätt att sända hd-kanalerna TV4 HD och Canal Plus HD Mix samt standardkanalen Canal Plus Series. Kanal 5 och MTV får också sända varsin hd-kanal.

För att kunna se de nya kanalerna krävs en ny typ av mottagare som ännu inte finns att köpa i Sverige. Tillstånden gäller från den 1 juli i år till den 31 mars 2014, men Radio- och tv-verket räknar med att sändningarna kan komma igång först i höst.

SVT och de ytterligare 37 nationella kanaler och 5 lokala kanaler som i dag sänder i marknätet med standardteknik får förnyade tillstånd.

Nya nationella hd-tv-kanaler:

Canal + HD Mix (C More Entertainment AB)

Kanal 5 HD (SBS Broadcasting Networks Limited)

MTVN HD (MTV Networks Europe)

National Geographic Channel HD (NGC Europe Limited)

TV3 HD (Viasat Broadcasting UK Limited)

TV4 HD (TV4 AB)

Viasat Sport HD (Viasat Broadcasting UK Limited)

 

Nya nationella sd-tv-kanaler:

Canal + Series (C More Entertainment AB)

Cartoon Network (Turner Entertainment Network International Limited)

Eurosport 2 (Eurosport Société Anonyme)

Viasat Fotboll (Viasat Broadcasting UK Limited)

 

Ny lokal tv-kanal:

24.UNT (Upsala Nya Tidning)

Synnöve Almer

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.