onsdag31 maj

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Thelma/Louises konkurs: "Fler bolag kan slås ut"

Publicerad: 3 november 2016, 06:00

Fler produktionsbolag kan gå samma öde som Thelma/Louise till mötes om villkoren i branschen inte blir bättre. Det säger Anders Knave, ordförande vid tv-sektionen på Film&TV-producenterna.

Ämnen i artikeln:

Thelma LouiseSVT

VE

Viktor Ek

viktor.ek@dagensmedia.se


På tisdagen kunde Dagens Media avslöja att produktionsbolaget Thelma/Louise AB ansökt om konkurs. En avgörande faktor ska ha varit ett stort förlustprojekt på våren. Vilket projekt är inte kommunicerat.

Nu varnar Anders Knave, ordförande vid tv-sektionen på Film&TV-producenterna, för att fler produktionsbolag riskerar att gå i konkurs om villkoren i branschen inte förbättras.

– Från vår sida har vi poängterat väldigt starkt för kunder och kanaler att de medel man i dag får till förfogande vid försäljning av tv-produktioner ofta är för tajta och för pressade – och inte i paritet med den kvalitetshöjd som önskas, säger han.

Samtidigt kämpar kanalhusen i motvind. Publiken har dämpat aptiten på tv och lägger en allt större del av mediekonsumtionen online. I september tittade till exempel 15-24-åringarna 15 procent mindre på tv än samma månad i fjol.

Investeringarna i tv har som en konsekvens minskat i stadig takt. Även om branschen såg en ljusglimt i hösten 2016 – då flera av annonsörerna flyttade tillbaka pengar till linjär tv – tvingas kanalerna nu betala tillbaka pengar till annonsörerna på grund av glesa tv-soffor.

Situationen linjär tv befinner sig i har smittat av sig på produktionsbolagen vars marginaler blivit allt mer knappa.

– Vi har kommit in i ett tidevarv där tv:s problem leder till pressade budgetar, vilket i sin tur leder till stark prispress när de ska köpa produktioner. Det är inte alltid lätt att som produktionsbolag stå upp mot kanalhusen hela vägen, speciellt när vikten av att få ut en produktion kan vara skillnaden mellan konkurs och överlevnad, säger Anders Knave.

Problematiken är gemensam för produktionsbolagen och kanalerna, understryker han. Det krävs en förbättrad förståelse för situationen för att hitta en lösning. Blir bolagen färre och budgetarna mindre slår det mot idéerna när utvecklingsavdelningarna får lida.

– Blir affären inte bättre kommer det leda till fler utslagningar. Budgetarna blir för små och man kommer inte kunna leverera den kvalitativa höjd man är överens om att göra därför att vinsten inte räcker till att ha en duktig utvecklingsavdelning igång.

Finns det andra produktionsbolag som i närtid riskerar konkurs?

– Man får hoppas att det inte går så långt som till konkurs, men det finns flera produktionsbolag som har det väldigt tufft och lever på små marginaler för att kunna hålla igång verksamheten.

Att Thelma/Louise är ett independentbolag – och inte en del av en större koncern – kan också ha bidragit till konkursen.

– De har inte kunnat omdisponera resurser efter tuffa tider som man kan om man är en del av en koncern, säger Anders Knave och fortsätter:

– Men i princip alla produktionsbolag är medvetna om problematiken och alla har säkert problem på olika sätt. Förhoppningsvis klarar de flesta överlevnad. Men det är ett tufft läge. Ska vi ha fortsatt hög kvalitet på svenska tv-produktioner måste vi ha en bättre dialog och en bättre förståelse hos kanalerna. Annars renderar det i färre produktionsbolag, sämre produktioner och sämre idéer.

Beskedet om Thelma/Louise konkurs togs emot med dystra miner i branschen.

– Det är jättetråkigt att ett så kompetent produktionsbolag som stått för hög kvalitet och många bra produktioner försvinner, säger Anders Knave.

Två produktioner av Thelma/Louise har dock ännu inte sänts – "Juicebaren" och tredje säsongen av "Historieätarna".

Båda programmen är färdiginspelade och kommer att sändas som planerat.

Historieätarnas programchef Martin Vårdstedt, SVT, är fåordig om programmets framtid, men glad över informationen att säsong tre kommer att sändas som planerat.

– Det jag kan säga är att vi tycker det är hemskt tråkigt att ett så kvalificerat produktionsbolag går i graven, säger han.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev