Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Telias konflikt med SBS Discovery – här är orsaken

Publicerad: 8 april 2015, 07:55
Uppdaterad: 28 januari 2016, 12:48

Efter en veckas konflikt – nu berättar Telia vad som låg bakom att bolaget släckte SBS Discoverys kanaler.


Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryTelia

" Vi vill erbjuda dig marknadens bästa tv-utbud till ett bra pris. Innehållet ska vara brett och flexibelt och givetvis ska du kunna se innehållet på alla dina skärmar. Just nu kan inte en av våra leverantörer leverera det. Det är SBS Discovery".

Det var Telias budskap till sina kunder när konflikten med SBS Discovery ledde till att kanaler som Kanal 5, Kanal 9, Kanal 11, Discovery Channel, Eurosport och TLC slocknade för 700 000 hushåll i Sverige.

Under konfliktens gång har ingen av parterna velat berätta vad som orsakat den.

Det är en situation som båda parter förlorar på. SBS Discovery förlorar tittande – vilket påverkar leveransen till annonsörerna. Telia drabbas av kundernas vrede.

Under onsdagsmorgonen kom beskedet att konflikten är löst. Båda parterna är fortfarande sparsamma i sina kommentarer.

Men Dagens Media kan berätta om huvudorsakerna till konflikten, som varade i en vecka. Det handlar om pris, paketeringsmöjligheter och hur materialet ska kunna distribueras på samtliga plattformar.

Redan under förra året inleddes förhandlingarna – som har gått trögt. Deadline var tydlig. Det existerande avtalet gick ut den 31 mars.

– Vi var tvungna att få till ett nytt avtal, konstaterar Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia.

Förhandlingarna ska ha pågått ända in i det sista, vilket kan förklara att nyheten kommunicerades mot Telias kunder först på kvällen den 30 mars.

Natten till 1 april slocknade SBS Discoverys kanaler för Telias kunder.

– Jag vaknade i morse i en verklighet där landets ledande telekomjätte, med staten som storägare, har valt att släcka ner ett helt tv-hus i Sverige, sade Dan Panas, presschef på SBS Discovery, då till Dagens Media.

Exakt en vecka senare är konflikten löst.

Dan Panas ville under onsdagsmorgonen inte utveckla vad SBS Discovery vunnit eller förlorat i det nya avtalet, utan hänvisade till bolagets pressmeddelande.

Även Telia har under konfliktens gång varit fåordiga om orsakerna.

För Dagens Media berättar Hans G Larsson, informationsansvarig på Telia om huvudpunkterna i vad som skiljer det nya avtalet från det gamla.

– Det handlar bland annat om pris och paketering, säger han till Dagens Media.

Hans G Larsson vill inte ge ett klart svar på om Telia har lyckats sänka priset för SBS Discoverys innehåll.

– Men precis som om du som privatperson ska gå in och köpa något i en affär, och priset är fel, så blir det ingen affär.

Har ni fått ett lägre pris?

– Vi är nöjda med det nya avtalet. Men vi kommenterar inte detaljerna kring pris och paketering.

För SBS Discovery innebär det nya avtalet att crimekanalen ”Investigation Discovery” får ta plats i Telias utbud, samt att TLC får utökad distribution.

För Telia innebär avtalet att kunderna ”på sikt” kommer att kunna se SBS Discoverys innehåll på ”alla skärmar samt starta programmen i dem när du så önskar, så kallad catch up-funktion”. 

Det har enligt Telia varit en viktig del i förhandlingen, i ett läge då linjär-tv-tittandet i Sverige sjunker.

– Vi vet att våra kunder vill ha tv på alla plattformar med möjlighet till catch up-tittande. Det är klart att det har legat bakom vårt agerande. Hur tråkig konflikten än har varit har det varit värt det. Vi är helt klart nöjda med avtalet vi har fått till, säger Hans G Larsson.

LÄS ÄVEN:

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SBS DiscoveryTelia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.