Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag11.08.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Telia: "Vill höja priserna orimligt mycket"

Publicerad: 26 Maj 2017, 10:39
Uppdaterad: 29 Maj 2017, 14:15

UPPDATERAD. Telia och Discovery Networks är fortfarande inte överens om nytt avtal. "De vill begränsa flexibiliteten för våra kunder och höja priserna orimligt mycket", säger Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär. "Det är förvånande", säger Dan Panas, presschef på Discovery.


Ämnen i artikeln:

TeliaDiscovery Networks

I tisdags rapporterade Dagens Media att Telia mitt under brinnande avtalsförhandlingar meddelat sina kunder att de inom kort riskerar att bli utan Discovery Networks kanaler i tv-tjänsten.

Dan Panas, presschef på Discovery Networks, sa till Dagens Media att tv-huset inte har "några avsikter att lämna Telias plattform". Men han tycker att Telias agerande är konstigt.

– Vi tycker det är besynnerligt att Telia släpper de här uppgifterna när vi fysiskt sitter i möte med dem och diskuterar hur vi ska samarbeta och strukturera vårt arbete för att möta tittarnas önskemål för framtiden.

Jonas Hasselberg, chef för Telias konsumentaffär, säger att de behövde meddela sina kunder så tidigt som möjligt.

– Det är bara två veckor kvar tills vi inte har tillåtelse att distribuera deras kanaler. Ju senare vi gör det, desto stökigare blir det för våra kunder. Så det var helt enkelt av anledningen att vi vill göra det så transparent och proaktivt som möjligt för våra kunder, säger han.

Discovery tycker att det är märkligt att ni gick ut med informationen mitt i förhandlingen. Vad säger du om det?

– Vi hade meddelat dem ganska tidigt att vi ville avsluta förhandlingen och vara klara så tidigt som det bara går. Vi behöver gå ut och kommunicera till våra kunder tidigt och det har vi varit transparenta om.

Jonas Hasselberg fortsätter:

– Vi vill inte ha den här typen av förhandlingar utan borde kunna klara av det här själva. Det är otroligt olyckligt att våra kunder ska hamna i kläm och vara någon slags del av förhandlingarna. Så borde det inte vara. Men nu hade vi väntat tillräckligt länge och var tvungna att gå ut, så att våra kunder kan fundera igenom vad det här får för konsekvenser och om de behöver planera om.

Vad har ni inte kommit överens om?

– Den ena delen är att vi varit duktiga på att bygga en tv-tjänst som är mer flexibel och ger våra kunder en bättre användarupplevelse i form av att kunna se på andra skärmar och kunna se programmen när de vill. Sånt vi tar för givet nu för tiden.

Det handlar om funktioner som time shift och on-demand, samt att kunna se tv på mobilen och surfplattan.

– Där är vi inte överens om hur det ska gå till. Discovery vill begränsa den upplevelse som vi redan har för våra kunder. Den andra delen är att de vill höja priserna gentemot oss avsevärt, trots att deras tittarsiffror faktiskt går åt fel håll.

– Hela den kombinationen av att begränsa flexibiliteten för våra kunder och höja priserna orimligt mycket för kanaler som tappar tittarsiffor. Då är vi inte överens, säger Jonas Hasselberg.

Det nuvarande avtalet mellan Telia och Discovery Networks löper ut den första veckan i juni.

– Därefter blir våra kunder drabbade.

Hur långt ifrån varandra står ni?

– Vi är inte överens ännu, även om vi båda förhandlar med goda intentioner, säger Jonas Hasselberg.

Dan Panas på Discovery Networks kommenterar:

– Vi tycker fortfarande att det är besynnerligt att Telia släpper de här uppgifterna när vi sitter i möte med dem och pratar om hur vi ska samarbeta för att möta tittarnas önskemål för framtiden.

Han säger att MMS statistik visar att Discovery ökar både linjärt och online.

– Vi tycker också att det är förvånade att Telia beskriver Discovery som "kanaler som tappar tittarsiffror" samtidigt som MMS-siffror visar att Discovery under första kvartalet 2017 var Sveriges näst största kommersiella tv-hus linjärt sju av 13 veckor och att i princip samtliga av Discoverys kanaler ökade i prime time under den perioden.

Dan Panas reagerar med förvåning även på Telias uttalanden om att Discovery skulle vilja begränsa tittarupplevelsen.

– Vi är för både flexibilitet och valfrihet för tittarna och vi har inga som helst intentioner att lämna Telias plattformar.

Mathias Asplund

Ämnen i artikeln:

TeliaDiscovery Networks

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.