Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Telia varnar – vinstras i TV4

Publicerad: 27 mars 2020, 12:40

Telias köp av TV4 och Bonnier Broadcasting blev klart i december 2019. Nu vinstvarnar man på grund av minskade annonsintäkter i TV4.

Foto: Janne Næss

Telia varnar för att stora delar av TV4:s vinst kan raderas ut på grund av coronapandemin.


Ämnen i artikeln:

CoronavirusetTV4Telia

Det var redan igår, torsdag, som Telia gick ut med en vinstvarning. Detta på grund av coronapandemins negativa påverkan på affärsområdet TV & Media, där nyligen uppköpta TV4 ingår.

– Effekten av pandemin kommer att ha en betydande negativ påverkan på TV & Media-enheten. Trots en ökad konsumtion av tv vilket har lett till en ökad räckvidd för våra populära tv-kanaler, har vi sett en snabb nedgång i annonsintäkter. Att sportevenemang ställs in globalt har dessutom påverkat våra intäkter från betalkanaler negativt, säger Christian Luiga, tillförordnad vd och koncernchef för Telia Company, i ett pressmeddelande.

TV4 gjorde förra året en vinst på 1,5 miljarder kronor (EBITDA). Nu räknar Telia istället med att vinsten hamnar på 0-0,5 miljarder kronor.

– Givet de nuvarande omständigheterna är det svårt att uppskatta den fulla påverkan på helåret 2020 men vårt nuvarande antagande innebär ett EBITDA för affärsområdet TV & Media motsvarande 0–0,5 miljarder kronor (1,5 miljarder 2019). Detta innebär att ambitionen om ett operationellt fritt kassaflöde om cirka 0,5 miljarder kronor från TV & Media under 2020, inte kommer att uppfyllas. Men vi kan inte ange en ny nivå i dagsläget.

Telias styrelse föreslår samtidigt en minskad utdelning på 1,8 kronor per aktie istället för tidigare föreslagna 2,45 kronor per aktie.

Madeleine Nilsson

Redaktör och reporter

madeleine.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

CoronavirusetTV4Telia

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev