torsdag9 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

Telenor rasar mot Telias köp av TV4

Publicerad: 12 november 2019, 13:06

Leif Björklund, tv-chef på Telenor, är besviken över att EU-kommissionen godkänt Telias köp av Bonnier Broadcasting.

Konkurrenten Telenor är kritisk till Telias köp av TV4 och Bonnier Broadcasting.

Ämnen i artikeln:

TelenorTV4Bonnier BroadcastingTelia

Madeleine Nilsson

madeleine.nilsson@dagensmedia.se


Telias förvärv av Bonnier Broadcasting kan leda till inlåsningseffekter, begränsad valfrihet och ett polariserat utbud till en högre kostnad för kunderna. Det säger Telenors tv-chef Leif Björklund i en kommentar angående EU-kommissionens beslut om att godkänna Telias köp av Bonnier Broadcasting.

– Vi är besvikna över att EU-kommissionen har förbisett de invändningar och farhågor som vi och andra remissinstanser har framfört. Vi ser nu en stor risk för snedvriden konkurrens på marknaden, där tillgången till innehåll i vissa kanaler begränsas för andra aktörer, säger Leif Björklund, i ett pressmeddelande.

Dagens besked från EU-kommissionen innebär att Telias köp av Bonnier Broadcasting godkänns under vissa villkor. Bland annat ska konkurrenter ges tillgång till bolagets fri-tv-kanaler, vissa av bolagets betal-tv-kanaler samt vissa premiumkanaler inom sport. 

Men inte när det gäller streamat innehåll. Enligt beslutet behöver tillgång till TV4-kanalernas strömmade innehåll enbart ges till en annan aktör. 

– Ett möjligt scenario är härmed att TV4 bara görs tillgängligt streamat för Telias kunder och en spelare som de väljer. Det anser vi är väldigt bekymmersamt. Telia kan ju hävda att TV4 är tillgängligt för alla genom deras egen app, men svenska kunder ska ju själva kunna välja vilken leverantör av streamad tv de vill använda. Vi märker redan nu att allt fler kunder upplever en frustration över låst innehåll och att behöva ha många appar och abonnemang för att kunna titta på det man vill. Risken är överhängande för att den frustrationen kan växa sig större i och med dagens beslut, säger Telenors Leif Björklund.

Nicklas Norrby, vd på TV4-konkurrenten Discovery Networks Sweden, är fåordig när Dagens Media ber om en kommentar till dagens storaffär.

– Telias köp av Bonnier Broadcasting visar än en gång på värdet av att äga relevant innehåll, i synnerhet i en medievärld i ständig förändring. Vi gratulerar dem till en godkänd affär och vi ser fram emot att jobba med den nya konstellationen även i framtiden, säger han, men vill han inte svara på hur Telias köp av TV4 kommer att påverka Discovery Networks och deras verksamhet.

LÄS ÄVEN:
Mediebyråexpertena om affären: ”Kittlande och omvälvande”
Klart: Telia får köpa TV4
Så påverkas annonsörer och tittare av Telias köp av TV4
EU granskar Telias köp av TV4 djupare
Analytikern: ”Den stora potentialen i Telia-aktien ligger i att ta bort kostnader”
Det politiska spelet bakom Telias köp av TV4
Telia köper Bonnier Broadcasting

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev