Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Telenor om konflikten: "Om det så krävs kommer vi jaga Bonnier till midnatt"

Publicerad: 20 Mars 2018, 14:05
Uppdaterad: 21 Mars 2018, 09:48

Aron Samuelsson, kommunikationschef på Telenor. Foto: Telenor.

I ett pressmeddelande berättar TV4/Bonnier att 850 000 tittare kan få sina kanaler avstängda på grund av misslyckade förhandlingar med Telenor, som äger både Canal Digital och Bredbandsbolaget. "De har tackat nej till möten och vill inte förhandla med oss," säger Aron Samuelsson, kommunikationschef på Telenor.


Närmare 850 000 hushåll som är kunder hos Telenorägda Canal Digital och Bredbandsbolaget riskerar att bli av med alla TV4:s kanaler om företagen inte når en ny överrenskommelse innan midnatt. Både kabel-tv, ip-tv och via satellit drabbas.

I det här fallet vill Telenor sänka ersättningen, trots att TV4 under de fyra år som det nu gällande avtalet omfattar har ökat sina andelar av det totala tittandet, skriver TV4/Bonnier i ett pressmeddelande. 

Aron Samuelsson, kommunikationschef på Telenor menar att Bonnier prisnivå inte är rättvist i förhållande till vad som erbjuds.

– Det är en prisökning mot våra kunder där kan vi inte låta oss köras över. TV4 vill inte ge fullständiga rättigheter till våra kunder, exempelvis kan de inte se på tv via internet på vilka villkor de vill. I det här fallet vill man tvinga kunder att ha en digitalbox. De vill ha mer betalt men erbjuder inte i proportion till detta. Då är det inte heller helt rimligt att de tar fullt betalt. Vi har ett ansvar gentemot våra kunder för att förhandla så att de får vad de betalar för.

Enligt pressmeddelandet från TV4/Bonnier är bakgrunden de förändrade positionerna på tv-marknaden, där kvalitetsinnehåll ökat i värde samtidigt som allt fler upptäckt fördelarna med tv-kanalernas egna play- och streamingtjänster.

Utvecklingen hotar tv-operatörernas traditionella affärsmodell, med stora kanalpaket, lång bindningstid, och där omkring 75 procent av det tv-kunderna betalar går till operatörerna, medan tv-kanalerna får dela på resterande 25 procent.

Samtidigt som det är tv-kanalerna som bekostar allt från nyhetssändningar och sport till underhållning och drama, skriver TV4/Bonnier i ett pressmeddelande.

Aron Samuelsson är förvånad över att ett svenskt mediebolag som Bonnier går ut och berättar om att parterna inte lyckats enas om ett nytt avtal i ett pressmeddelande.

– Vi är väldigt förvånade att de går ut offentligt och säger att de inte är beredda att förhandla med oss. De har tackat nej till möten och vill inte förhandla med oss. Det här utskicket är en reaktion på det. Vi har egentligen inte stött på den här förhandlingstaktiken hos svenska mediebolag förut, utan det är vanligare i USA, säger han och fortsätter:

– Vi kommer inte ge upp för det, om det så krävs så kommer vi jaga Bonnier till midnatt för att försöka lösa det här för tittarna. Samtidigt måste vi ta det på allvar när de säger att de är beredda att släcka kanalerna.

Christopher Karlsson

christopher.karlsson@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.