Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Torsdag02.07.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

Tappade "Robinson" – och 24 miljoner kronor

Publicerad: 22 Augusti 2014, 06:23
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:31

ITV Studios, som producerar program som "Halv åtta hos mig" och "Draknästet", hade ett tufft 2013.


Ämnen i artikeln:

ITV Studios

ITV Studios Nordics försäljning landade på 44 miljoner kronor, en minskning med 35 procent jämfört med 2012, då omsättningen uppgick till 68 miljoner.

Det innebär att ITV Studios försäljning nästan har halverats sedan 2010, då bolaget drog in 85 miljoner kronor.

Samtidigt vändes en vinst på 1,2 miljoner kronor 2012 till en rörelseförlust på -5,3 miljoner kronor ifjol.

I bokslutet skriver ITV Studios, som är en del av brittiska ITV-koncernen och leds av vd Hans Engholm:

"Vi har erhållit återbeställningar av Halv åtta hos mig (TV4), Klockan åtta hos stjärnorna (TV4) samt en nybeställning av Draknästet (TV8). Vår största kund TV4 har haft stora framgångar med befintliga program vilket har gjort att nybeställningarna varit nästintill obefintliga. Vi har tappat produktionen Robinson och har inte lyckats med att kompensera intäktsbortfallet genom nya försäljningar".

ITV Studios producerade "Robinson" på uppdrag av TV4 mellan 2009 och 2012. Som Dagens Media tidigare har berättat köpte tv-koncernen Zodiak under våren i år optionerna på att producera "Robinson", men det är ännu okänt om någon kanal har valt att köpa produktionen (läs mer här).

ITV Studios har under 2013 lagt ner mycket arbete på att införliva förvärv i Norge och Finland med ITV-koncernen. Och utvecklingen i de olika dotterbolagen har skiljt sig åt.

"Det norska dotterbolaget har varit mycket framgångsrikt med sina produktioner och försäljningen har överträffat alla förväntningar", skriver bolaget, och fortsätter:

"Förhoppningsvis kan flera av de framgångsrika produktionerna exporteras till Sverige och Finland. Den finska marknaden har under 2013 varit rejält tuff med få programinvesteringar".

ITV Studios konstaterar att utsikterna för 2014 är "fortfarande mycket tuffa", men har en förhoppning om att två svenska format ska komma att produceras internationellt inom ITV-koncernen.

Något som stabiliserar situationen är att TV4 har beställt 100 episoder av "Halv åtta hos mig", vilket enligt bolaget "ger en stor och trygg kontinuitet för 2014".

"Under året (2014, reds anm) har också ett danskt produktionsbolag förvärvats, United Productions. En vecka efter förvärvet sålde United Productions en ITV-produktion vilket var den största försäljningen i bolagets historia", skriver ITV Studios Nordic.

LÄS OCKSÅ:

 

Fredrik Svedjetun

Chefredaktör och ansvarig utgivare

fredrik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

ITV Studios

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.