Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT vill gå ihop med UR

Publicerad: 22 januari 2013, 06:31
Uppdaterad: 6 december 2015, 13:58

SVT föreslår i sitt remissvar till kulturdepartementet att SVT ska slås ihop med UR. Det skulle öka kvaliteten på utbildningsprogrammen, menar SVT:s vd Eva Hamilton, som idag också berättar om remissvaret på DN Debatt.


Ämnen i artikeln:

SVTUR

Igår kunde dagensmedia.se berätta om Sveriges Radios remissvar till Public service-kommitténs betänkande.

Nu har alltså även SVT lämnat in sitt remissvar.

– Utredningen är den mest omfattande som har gjorts och glädjande nog slår den fast att det ligger i samhällets intresse att det finns starka public service-bolag i Sverige med ett brett uppdrag som omfattar alla genrer, säger Eva Hamilton, vd för SVT, i ett pressmeddelande.

– Utredningen föreslår också att public service bör ha en långtgående frihet att utveckla verksamheten på internet och andra plattformar. Det är en uppfattning som stöds av svenska folket. En stor majoritet, tvärs över parti- och åldersgränser, tycker att vi ska utveckla tjänster på internet och att vi gör det bra, fortsätter hon.

På DN Debatt avslöjar Eva Hamilton också att samtliga SVT:s kanaler från och med nästa månad i sin helhet ska sändas på SVT Play.

SVT:s remissvar innehåller fyra huvudpunkter:

  1. En sammanslagning av SVT och UR. Det skulle bland annat ge högre kvalitet på utbildningsprogrammen, som också skulle nå en bredare publik. En sammanslagning skulle också innebära en besparing på 45-60 miljoner kronor per år.
  2. En förändring av förhandsprövningen. Förhandsprövningen innebär att större nya tjänster från public service måste godkännas av regeringen. SVT vill att förhandsprövning endast ska användas när nya tjänster innebär en förändring av uppdraget.
  3. Finansieringen. SVT vill ha en lösning snarast.
  4. Utökad tillståndsperiod. SVT vill att tillståndsperioden utökas till åtta år, istället för dagens sex år.

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTUR

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev