Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Lördag31.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT: "Vi lägger inte ner i Norrland"

Publicerad: 17 Oktober 2013, 12:19
Uppdaterad: 6 December 2015, 13:30

SVT ska inte släcka ner vare sig Nordnytt eller Mittnytt. Det säger SVT i ett pressmeddelande.


I dag rapporterar Dagbladet i Sundsvall att SVT planerar att skrota Mittnytt i Sundsvall. Samtidigt ska de orter som sänder regionala nyheter minskas från 11 till 4, enligt ett förslag från ledningen.

Förslaget, som kommer kort efter att SVT:s Journalistklubb kritiserat TV4 för att lägga ner Stockholmsredaktionen, får dock hård intern kritik.

– Det här kom som en smärre chock, även om vi vetat att det funnits sådana planer, säger Mittnytt-reportern Tomas Tiberg till Dagbladet.

Men nu hävdar SVT att uppgifterna är felaktiga.

" Många Norrlands-medier har under dagen hänvisat till en utredning om SVT:s regionala nyheter. Det stämmer att ett sådan utredning är på gång. Den är ännu i planeringsstadiet och inga beslut är fattade. Dock är vissa slutsatser i media om utredningens konsekvenser direkt felaktiga", skriver SVT.

Olov Carlsson är divisionschef för nyheterna på SVT:

– Vi har inte för avsikt att släcka eller lägga ner Nordnytt eller Mittnytt. Vår ambition är att fortsatt finnas kvar med lika stark redaktionell kraft i Luleå, Sundsvall och övriga orter i Norrland, säger han i pressmeddelandet.

Däremot utreder SVT om det går att spara resurser genom att exempelvis kapa kostnaderna för att sända ut programmet.

– Vi kan konstatera att vi inte klarar vårt demokratiska uppdrag på andra håll i Sverige. Hur vi ska klara av att bibehålla vår publicistiska ambition i Norrland och stärka vår journalistik samtidigt som vi vill bli bättre på andra håll är den stora utmaningen. Men vi tänker inte lämna något av de nordliga länen. Vi ser också, precis som alla andra medieföretag, att nya konsumtionsvanor slår sönder den traditionella nyhetsförmedlingen. Det behöver vi, som alla andra, ta på allvar, säger Olov Carlsson i pressmeddelandet.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.