söndag5 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT: "Vi ber om ursäkt"

Publicerad: 28 september 2012, 13:10
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:09

Gårdagens avsnitt av SVT Debatt skapade en Twitterstorm. SVT:s chef i Göteborg, Robert Olsson, erkänner att det begicks ett misstag i programmet.

Ämnen i artikeln:

SVT

EH

Elin Hanspers

elin.hanspers@dagensmedia.se


Gårdagens SVT Debatt tog upp fallet om tvååriga Haddile, som riskerar utvisning. I programmet trädde en man fram som påsår att han tog sig an Haddile efter att mamman lämnat Sverige.

Programmet skapade en Twitterstorm och personer som journalisterna Björn Häger och Niklas Svensson har uttalat sin kritik mot programmet.

SVT:s chef i Göteborg, Robert Olsson, säger att tanken bakom avsnittet var att bredda bilden kring Haddile.

– Den journalistik som har bedrivit de senaste veckorna har varit ensidig. Den har varit utelämnande av flickan och familjen och det har inte blivit någon diskussion om integritet. Vi problematiserat och bidragit till en allsidighet, säger han till dagensmedia.se.

Angående mannen som trädde fram i programmet säger han att detta diskuterades ingående i redaktionen innan sändningen.

– En av våra medarbetarna hade ett långt samtal med mannen. Vi ställde också kontrollfrågor angående kontakten mellan mannen och mamman. Vi gjorde samma arbete innan vi tog in mannen som när vi tar in andra gäster, men ämnet är så känsloladdat, säger han.

På en punkt säger han dock att SVT begick ett misstag.

– Vi gjorde ett fel och det var att vi i det webbaserade eftersnacket ringde upp mamman i direktsändning. Hon svarade tack och lov inte, men det är ingen ursäkt. Nu är det ingen skada skedd, men det var fel och vi ber om ursäkt, säger han.

Hur trodde ni att programmet skulle tas emot?

– Jag tänkte vad roligt att vi kan tillföra ny info, nu blir det fokus på socialtjänsten i Lund. Min infallsvinkel var att vi breddar och komplicerar fallet.  Jag blev förvånad över reaktionerna. Det blir en metadebatt om Debatt. Men jag förstår det är medialt intressant, det gäller ju publicistiska frågor.

Kommer ni att se över hur ni arbetar med programmen i fortsättningen?

– Nej, jag kan inte riktigt förstå varför vi skulle göra det.

SVT Debatt skulle dessutom sändas i repris 11.15 i dag, men ersattes av serien "Lilyhammer".

Robert Olsson säger att han inte känner till programändringen.

Enligt Hanna Dowling, biträdande presschef på SVT, beror detta på att gårdagens program förlängdes.

– Morgonreprisen fick inte plats, gårdagens Debatt förlängdes ju, men vi visar den i repris i natt, säger hon till dagensmedia.se.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev