Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT stuvar om – Jan Helin blir mediedirektör

Publicerad: 9 september 2019, 07:39

Jan Helin.

Foto: Janne Næss / Charlotta Lambertz/SVT

UPPDATERAD. SVT:s programdirektör Jan Helin uppgraderas till mediedirektör. Det i samband med att SVT gör om i ledningen. ”Det är egentligen ett utökat ansvarsområde”, säger Jan Helin.


Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

Förändringarna i ledningen är en del av SVT:s nya företagsstrategi.

Jan Helin – sedan tidigare programdirektör med ansvar för nyheter, sport, dokumentär och samhälle – får utökat ansvar. Hans nya titel blir mediedirektör, och innebär att han också ansvarar för att utveckla SVT:s kanaler och tjänster, och se till att de når publiken. 

– Det är egentligen ett utökat ansvarsområde över planering och publicering. Hur vi publicerar vårt utbud blir allt viktigare ju mer Svt Play växer. Den andra delen är analysdelen, som är drivande för dels hur publiken rör sig, och hur våra olika program fungerar, säger Jan Helin. 

Du behåller ditt tidigare ansvar som programdirektör, men ska också ansvara för nya områden. Vad ser du för utmaningar i det? 

– Att hitta bra processer och bra delegering. Det finns inget mer spännande sätt att beskriva det på, men det är också extremt viktigt, säger Jan Helin.  

Under hösten påbörjas rekryteringen av en ny programdirektör, som ska ansvara för programbeställningar externt och internt för allt utbud, med undantag för Jan Helins områden. 

Tillförordnad programdirektör, fram till den 30 juni 2020, blir Thomas Hall. Han är idag programchef för områdena nöje och evenemang Stockholm. 

– Det är nödvändigt att ta nya steg för SVT. Vid införandet av en ny företagsstrategi görs ofta förändringar i organisationen för att ge tyngdpunkt och prioritering till vissa frågor. När två programdirektörer blir en renodlas rollerna och vi ska fortsätta att modigt dra ut linjerna för framtidens tv. Digital utveckling, dataanalys och nästa drag kring våra digitala tjänster och kanaler kommer att vara stora frågor för den nya mediedirektörsrollen, tillsammans med utvecklingen av det journalistiska berättandet, säger vd Hanna Stjärne i ett pressmeddelande. 

I samband med förändringarna lämnar nuvarande programdirektör Lena Glaser SVT. Hon har varit på SVT sedan 18 år tillbaka. 

Förändringarna träder i kraft den 1 oktober 2019. Den nya företagsstrategin väntas bli klar innan vintern.  

Jan Helin, med åtta år som chefredaktör på Aftonbladet, har tidigare lyfts fram som en möjlig efterträdare till Thomas Mattsson på Expressen. 

Dagens Medias skribent Leif Holmkvist har spekulerat i att du hade kunnat ta över chefredaktörsskapet på Expressen. Ligger det något i de ryktena? 

– Jag har också läst Honken. Det ligger inget i det, så vitt jag känner till, säger Jan Helin. 

Som mediedirektör hoppas han på att kunna fortsätta arbetet med tv-programet ”Fönster mot medievärlden”. 

– Det har varit så bra redaktörer där, som gör att jag kan göra programmet på kort tid. Det är min absoluta ambition att fortsätta. 

Julia V. Caesar

Reporter

Ämnen i artikeln:

SVTJan Helin

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev