Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT stoppar avsnitten med Hamid Zafar

Publicerad: 15 oktober 2020, 11:54

”Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong”, säger programchef Christina Hill.

Foto: Janne Næss

SVT väljer att inte sända de avsnitt av ”På spåret” där Hamid Zafar medverkar.


Ämnen i artikeln:

SVTPå Spåret

Efter Dagens Nyheters avslöjande om att ”På spåret”-deltagaren och rektor Hamid Zafar under pseudonym gjort både antisemitiska och homofoba inlägg på sociala medier väljer SVT att inte sända de två programmen där han medverkar. Det framkommer av ett pressutskick från SVT. 

LÄS ÄVEN: Tidningen Läraren stoppar podd med Hamid Zafar

Som Dagens Media rapporterat tidigare idag torsdag har SVT i ett officiellt uttalande sagt att redaktionen tar starkt avstånd från hans uttalande. 

SVT meddelade samtidigt att de behövde ytterligare tid på sig att besluta om hur de ska gå vidare i frågan. 

I SVT:s pressutskick senare under dagen säger Christina Hill, programchef på SVT i Göteborg, att det var ett ”självklart beslut” att inte sända avsnitten eftersom kommentarerna strider mot SVT:s värderingar och det programmet representerar. 

– Vi har ägnat förmiddagen åt att titta över vilka konsekvenser detta får för årets säsong. Tyvärr drabbas nu tittarna på det sättet att två program utgår. Det innebär också att alla övriga medverkande, artister och upphovsmakare påverkas på så sätt att deras insatser inte når publiken. Jag tror ändå att de har förståelse för vårt beslut och delar uppfattningen om att den som gjort grovt kränkande uttalanden inte har en plats i Sveriges största underhållningsprogram, säger Christina Hill, i sin kommentar.

Vidare ber SVT om att få återkomma kring hur de kan ersätta de två avsnitt som uteblir. 

Inläggen skrevs mellan 2011 och 2015. I en intervju med DN säger Hamid Zafar att han idag har tagit avstånd från åsikterna och förklarar bland annat inläggen med att han var ung och sökande. 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTPå Spåret

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev