Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT sänder Cissi Wallins och Maria Svelands dokumentär

Publicerad: 28 september 2021, 08:49

”Vi lever i ett felsystem snarare än ett rättssystem”, säger Cissi Wallin.

Foto: Alexander Rehnby

SVT-dokumentären ”Persona non grata” väckte kraftig kritik och ledde till en crowfundingkampanj för att göra en motdokumentär. Nu har SVT köpt rättigheterna till filmen av Cissi Wallin och Maria Sveland.


Ämnen i artikeln:

Cissi WallinSVT

SVT:s dokumentär ”Persona non grata” där våldtäktsanklagade komikern Soran Ismail fick tala ut om sina upplevelser väckte starka reaktioner i våras. 

LÄS ÄVEN: SVT om kritiken mot Soran Ismail-dokumentären: ”Det är inget grävande reportage”

Kritiken mot dokumentären handlade bland annat om att SVT bidrar till en ”metoo-backlash” då för stor vikt läggs på den anmälda mannens historia utan att de anmälande kvinnorna fått ge sin bild. 

Två av de som reagerade kraftigt var Cissi Wallin och Maria Sveland som tillsammans tog initiativ till en crowfundingkampanj för att samla in pengar till en dokumentär för att låta kvinnors röster komma till tals. 

Nu står det klart att SVT köpt en visningsrätt för att sända dokumentären med namnet ”De rättslösa”. 

– Det är en intressant film som pekar på problem värda en större diskussion. Ett av SVT:s uppdrag är att stimulera till debatt och den här filmen i sig själv, och de frågeställningar den lyfter, är angelägna bidrag i den pågående samhällsdebatten om metoo-rörelsen och dess efterdyningar, säger Axel Arnö, programchef för Dokumentär och Vetenskap på SVT, i ett pressmeddelande. 

Dokumentären handlar om kvinnor som utsatts för olika former av sexuella övergrepp och som kämpar med psykologiska, existentiella och materiella konsekvenser som följd. I dokumentären uttalar sig även experter som forskat kring traumareaktioner och vad det sexuella våldet kostar, både sett till individen och samhället i stort. 

– När man tittar på alla fakta svart på vitt så blir det tydligt att vi lever i ett felsystem snarare än ett rättssystem, säger Cissi Wallin, i ett pressmeddelande. 

Det var under metoo-hösten 2017 som Soran Ismail anmäldes för våldtäkt och flera fall av sexuella ofredanden. Förundersökningen lades ner året efter i brist på bevis. Soran Ismail har genomgående nekat till anklagelserna.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Cissi WallinSVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.