Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT säkrar vintersporträttigheter

Publicerad: 22 januari 2020, 09:39

SVT kammar hem vintersporträttigheter som ger tv-huset rätt att visa alla världscuptävlingar som avgörs i Österrike.

Foto: Anders Strömquist/SVT

Striden om vintersporträttigheterna fortsätter. Nu står det klart att SVT fram till våren 2024 kommer att visa de världscuptävlingar som avgörs i Österrike. ”Vårt mål är att säkerställa en bra framtid för Vinterstudion”, säger Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT.

Ämnen i artikeln:

SVTVinterstudionÅsa Edlund Jönsson

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Nästa år snuvas SVT på rättigheterna till stora delar av alla skidsporter, bland annat världscupen och VM i längdskidåkning och alpint. Det när Nent tar över sändningsrättigheterna.

Tappet är tungt för SVT som när det blev känt kommenterade saken så här:

– Vintersport är centralt för SVT och vår publik och därför ansträngde vi oss mer än vi någonsin gjort på detta område. Men eftersom vårt bud gällde Sverige kunde vi inte tävla mot en koncern som ville köpa hela Norden. Således har rättigheterna även gått NRK och YLE förbi i detta läge, sade SVT:s sportchef Åsa Edlund Jönsson, som samtidigt framhöll att ambitionen var att säkra Vinterstudio-sändningarna.

LÄS OCKSÅ: Så ska SVT rädda Vinterstudion

I dag står det klart att SVT, genom en förlängning av sitt avtal med Österrikes skidförbund, får rätt att visa samtliga världscuptävlingar som avgörs i Österrike till och med våren 2024.

Utöver det ger det SVT rätten att visa alla tävlingar i längdskidor, skicross, freeski och snowboard som avgörs i Österrike. Avtalet sträcker sig till och med april 2024.

– Vårt mål är att säkerställa en bra framtid för Vinterstudion och därför är dessa rättigheter väldigt viktiga, säger Åsa Edlund Jönsson, till Dagens Media.

LÄS OCKSÅ: Nent Group utökar inom vintersport

Räcker det här för att säkra vinterstudion?

– Det här är en viktig pusselbit men det kommer att krävas mer vintersport än tävlingarna från Österrike för att skapa en livskraftig Vinterstudio och det jobbar vi självklart löpande med.

Hur ska SVT fortsätta vara relevanta inom vintersporten när Nent tar över stora delar av rättigheterna?

– Vi har goda förhoppningar om att Vinterstudion ska ha ett starkt utbud även när Nent tar över vissa vinterrättigheter. Just nu har vi alla rättigheter inom vintersport men så har det inte alltid sett ut under Vinterstudions långa historia, under årens lopp har vi delat vinterrättigheter med både TV4 och Eurosport och ändå lyckats bygga detta starka program och varumärke, säger Åsa Edlund Jönsson och fortsätter:

– SVT:s relevans inom vintersport kommer också att säkerställas genom en daglig, nyhetsledande position inom vinternyheter för både svtsport.se, Sportnytt och Sportspegeln.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev