Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Tisdag24.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT sågar evenemangslista

Publicerad: 18 November 2013, 12:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:56

Myndigheten för radio och tv vill att minst 80 procent av befolkningen ska kunna se stora tv-evenemang som OS och Nobelfesten. Myndighetens förslag sågas dock av SVT:s vd Eva Hamilton.


Ämnen i artikeln:

SVT

Det var i fredags som Myndigheten för radio och tv lämnade in sin rapport kring den så kallade evenemangslistan till regeringen. Bärande i förslaget är att minst 80 procent av den svenska befolkningen ska kunna se stora evenemang via fri-tv.

Idag har SVT, TV4, MTG TV och SBS Discovery TV kanaler som når upp till dessa kriterier.

Förslaget sågas i ett pressmeddelande av SVT:s Eva Hamilton:

– Förslaget har ingen effekt för publiken över huvud taget. Det innebär att upp till två miljoner människor exkluderas från evenemang av nationell betydelse. Myndigheten föreslår även att evenemangen ska kunna läggas i betal-tv-kanaler. Det innebär att tittarna måste teckna upp sig på abonnemang för att ta del av till exempel OS, säger SVT:s vd Eva Hamilton.

– Hela svenska folket är med och finansierar stora delar av svensk idrott via skattsedeln. Ledare och föräldrar lägger hundratusentals timmar för att träna, skjutsa och på annat sätt stödja ungdomars idrottande. När en liten del av våra ungdomar når sina drömmars mål att tävla i de allra största mästerskapen så utestängs 20 procent av svenska folket från möjligheten att följa tävlingarna i tv, fortsätter Eva Hamilton.

Evenemang som skulle kunna vara aktuella för en evenemangslista

* De olympiska sommar- och vinterspelen

* VM i fotboll för herrar och damer: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler. Även herrarnas kvalifikationsmatcher inför evenemangen.

* EM i fotboll för herrar och damer: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler. Även herrarnas kvalifikationsmatcher inför evenemangen.

* VM i längdskidåkning

* VM i alpin skidsport

* VM i friidrott

* VM i ishockey för herrar: matcher med svenskt deltagande samt semifinaler och finaler

* Vasaloppet

* Nobelfesten

Madeleine Nilsson

Redaktör

madeleine@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.