Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Måndag19.10.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT:s nyhetsgrepp allt starkare – växlar upp ytterligare

Publicerad: 28 Februari 2011, 10:10
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:19

SVT har sedan 2007 återtagit förlorad mark i nyhetskampen med TV4. Nu planerar public service-företaget förändringar som ska stärka greppet ytterligare.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4

I en undersökning som Sifo gjorde på uppdrag för SVT under 2010 visar att tittarna i allt högre grad föredrar SVT:s nyheter framför TV4:s. Av de tio områden som har betygsats vinner SVT alla förutom en – trevligaste utseende på nyhetsstudion som går till TV4. 2007 såg det helt annorlunda ut, då toppade TV4 i alla kategorierna.

– Vi har jobbat intensivt med tilltalet, dramaturgin och berättandet. Det är ett systematiskt arbete som nu ger resultat, säger Jan Axelsson, programdirektör för SVT:s nyhetsavdelning.

När TV4 summerar 2010 för sin nyhetsdel skriver de:

”TV4 Nyheterna klockan 22.00 var 2010 svensk tv:s största nyhetssändning bland alla tittare under 60 år, med en snittrating på 6,0 procent, jämfört med Rapport klockan 19.30, som noterade en snittrating på 5,6 procent och Aktuellt klockan 21.00 med en snittrating på 3,4 procent.”

Jan Axelsson blir irriterad på TV4:s presentation och kallar den sifferexercis:

– TV4 väljer sin statistik för sina syften, alltså att hålla annonsörerna på gott humör. Det stämmer att fyrans nyheter är större om man bara räknar de kommersiellt intressanta tittarna under 60 år. Men om man räknar alla 3 - 99 år är vi överlägset störst.”

Han fortsätter:

– Och om man använder samma metod som TV4 genom att bara välja ut en viss grupp så är vi störst även i åldersgruppen 45 - 59. Rapport 19.30 är Sveriges i särklass största nyhetsprogram genom en rating på 12,2 procent under 2010.

För att fortsätta sin positiva utveckling inom nyhetssegmentet planerar SVT att stöpa om Aktuellts 21-sändning. Arbetsnamnet är ”Nyhetstimmen” och där ska riksnyheter, regionala nyheter och sport- och kulturnyheter sändas i ett block. Som värd för utbudet står Aktuellt.

– Det var på något vis det naturliga valet. Rapport är raka nyheter medan Aktuellt är mer fördjupande. Vi är ju rätt unika internationellt med att vi har två olika sätt att rapportera nyheter och det vill vi bygga vidare på.

Ambitionen är att Nyhetstimmen ska lanseras fram mot årsskiftet och en viktig komponent då är integration med webben.

– Ja, det är en utmaning vi står inför och vi har väl inte riktigt kommit underfund med hur vi ska strukturera allt. Vi jobbar ju parallellt med att få en ännu bättre nyhetswebb men den kan inte flyta som en isolerad ö. Tv och webb måste leva i symbios.

Henrik Widell

Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.