Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT:s nya Mellokrav: Minst en kvinnlig låtskrivare

Publicerad: 26 maj 2020, 12:19

Från och med 2022 års Melodifestival vill SVT att alla bidrag som fler än en person står bakom har minst en kvinnlig upphovsperson.

Foto: Stina Stjernkvist/SVT

I samband med att tävlingsreglerna för Melodifestivalen skrivs om vill SVT införa ett krav på minst en kvinnlig låtskrivare i de fall det är flera upphovspersoner bakom ett bidrag.


Ämnen i artikeln:

MelodifestivalenSVT

SVT:s ambition är att antalet kvinnliga låtskrivare i Melodifestivalen ska bli fler. Därför avser public service-bolaget att införa ett nytt krav till 2022:s upplaga av musiktävlingen. Det framgår av tävlingsreglerrna för Melodifestivalen 2021, vilket Aftonbladet var först att rapportera om.

”Det är SVTs avsikt att till Melodifestivalen 2022 införa ett krav på att alla bidrag som är skrivna av fler än en upphovsperson ska ha minst en kvinnlig kompositör eller textförfattare”

– Varje år får vi ganska mycket kritik för hur det ser ut på upphovssidan. Det är något vi tar på största allvar och vi vill se en större andel kvinnliga upphovspersoner. För att hjälpa den utvecklingen så inför vi från 2022 att alla bidrag ska ha en kvinna på upphovet helt enkelt, säger Melodifestivalens tävlingsproducent Karin Gunnarsson till Aftonbladet.

För sex år sedan, 2014, införde SVT ett krav på att en femtedel av alla bidrag skulle ha minst en kvinnlig upphovsperson. Till tävlingen året efter gick man än längre och krävde att samma krav skulle gälla hälften av bidrag.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

MelodifestivalenSVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev