måndag30 januari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT:s nota för järnrörsvideon: 190 000 kronor

Publicerad: 15 juli 2019, 12:10

SVT åker på bot för Kent Ekeroths Järnrörsfilm.

Foto: Janne Næss

Sverigedemokraten Kent Ekeroth får rätt mot SVT som utan tillåtelse publicerat hans ”järnrörsvideo”.

Ämnen i artikeln:

Public serviceSVTKent Ekeroth

Janne Naess

janne.naess@dagensmedia.se


Det har gått nära sju år sedan den så kallade järnrörsvideon år 2012 började cirkulera i svenska medier. Filmen visar ett bråk i Stockholm city, och har spelats in med mobiltelefon av sverigedemokraten Kent Ekeroth. 

Efter att filmen började spridas på löpsedlar och sajter stämde Kenth Ekeroth flera svenska mediebolag för upphovsrättsbrott. Bland annat Dagens Media, som av Lunds tingsrätt 2014 dömdes att betala 4200 kronor till Kent Ekeroth, för olovlig publicering av bilder och sekvenser ur filmen.

Nu döms Sveriges Television att betala uppemot 190 000 kronor till Kent Ekeroth för att bland annat vid upprepade tillfällen ha använt stillbilder och sekvenser ur hans film, utan tillåtelse, och utan att ha uppgivit honom upphovsman. Det skriver Siren.

Förutom summan på 190 000 kronor som ska täcka Kent Ekeroths rättegångskostnader inklusive ränta, så ska public service-bolaget betala en skälig ersättning för att ha kränkt upphovsmannens ideella rätt till sitt material.  

Det är i Patent- och marknadsöverdomstolen som fallet har avgjorts. Domen kan överklagas. I domen framgår att SVT har yrkat att helt avslå Kent Ekeroths talan och att han istället ska ersätta SVT:s rättegångskostnader.

SVT Nyheters divisionschef Anne Lagercrantz säger till SVT:

– Jag är väldigt bekymrad. Patent- och marknadsöverdomstolen sätter egendomsrätten framför yttrandefriheten och det tycker jag i det här fallet är fel. I det här läget var bilderna så viktiga för nyhetsförmedlingen, för att publiken skulle kunna skapa en egen bild av vad som hände.

SVT planerar att överklaga domen till Högsta domstolen.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev