Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT:s Brysselklipp var ryskt – branschen manar till källkritik

Publicerad: 22 mars 2016, 10:49
Uppdaterad: 22 mars 2016, 11:17

I nyhetshetsen kring attentaten i Bryssel visade SVT ett fem år gammalt klipp. Nu manar branschen till lugn – och trycker på vikten av källktitik.


Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Morgonens explosioner i Bryssel har av allt att döma skörtat ett stort antal människoliv. Självmordsbombare ligger enligt belgiska åklagare bakom de två explosionerna på flygplatsen Zaventem, uppger Aftonbladet.

Både svenska och internationella medier sänder direkt.

Flera tongivande debattörer har manat till lugn i rapporteringen under de första timmarna när informationen om vad som egentligen har hänt har varit knapphändig.

En uppmaning som SVT verkar vara i behov av at lyssna på.

En film som spreds på nätet påstods visa en av explosionerna i Bryssel. Men den var i själva verket från explosionen på Domodedovo-flygplatsen i Moskva 2011, enligt Metros Viralgranskaren.

Flera journalister, exempelvis Eric Rosén, har twittrat om SVT:s misstag.

”Nu vevar också @svtnyheter videon från Ryssland som om den vore från Bryssel i dag”, skrev han.

Enligt Viralgranskaren visade även TV4 det felaktiga klippet. Enligt Resumé sände SVT ut klippet live på grund av ett misstag.

"Filmen skickades till oss som en del av en livefeed från Bryssel så vi kunde inte stoppa den i tid. Men vi har tagit bort den, beklagar att den sändes ut och har på svtnyheter.se, i SoMe, svt2 och i liveflödet meddelat att den är falsk. Vi fortsätter att rapportera hela dagen och jag rekommenderar extrasändningen på svt2 mellan 20-21 ikväll för sammanfattning och analys av händelserna i Bryssel", skriver kommunikationsdirektören Sabina Rasiwala  om det inträffade enligt Resumé.

Många journalister och politiker har under förmiddagen på Twitter påpekat vikten av källkritik vid dramatiska nyhetshändelser. Bonniersajten KIT publicerade i förmiddags en uppmaning till sina följare på Facebook om att inte sprida obekräftade uppgifter.

Expressen rapporterar att tidningens fotograf Pieter Ten Hoopen hamnade mitt i Bryssels blodiga terrordrama.

– Det är totalt kaos för ingen vet vad som händer, säger han till Expressen.

Erik Wisterberg

erik@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.