Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT riskerar straffavgift: ”Visar nonchalans inför klara regler”

Publicerad: 4 november 2020, 14:49

Fällningen som Granskningsnämnden vill att SVT ska betala för gäller ett inslag i Sportnytt, där Cecilia Ingman är en av programledarna.

Foto: SVT

SVT:s Sportnytt bröt mot reglerna när det exponerade ett varumärke och bör därför få böta. Det menar Granskningsnämnden för radio- och tv som nu vänt sig till förvaltningsrätten.


Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Det var i ett inslag i Sportnytt den 28 april 2020 som ett varumärke på en jacka exponerades. Tidigare i höstas fälldes SVT för inslaget och nu vänder sig Granskningsnämnden för radio- och tv till förvaltningsrätten i hopp om att SVT ska åläggas en straffavgift för otillbörligt gynnande. 

Granskningsnämnden föreslår att SVT ska betala 100 000 kronor för sitt övertramp.  I ansökan till förvaltningsrätten motiveras summan med att ”SVT ansetts uppvisa nonchalans inför klara regler om hur varumärken kan exponeras”, vilket bland annat visat sig i flertalet tidigare fällningar.

”Den yrkade avgiften om 100 000 kr är enligt nämndens mening väl avvägd mot bakgrund av att det handlar om upprepade likartade överträdelser och att praxis måste anses ha varit klar för SVT, samt med beaktande av den aktuella sändningens räckvidd, och avgiften följer domstolarnas senaste praxis”, står i ansökan är stämplat av förvaltningsrätten i Stockholm den 30 oktober.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Sveriges Television

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev