SVT ratar appar

2011-12-09 06:19  

SVT gick i bräschen och satte standarden för webb-tv med SVT Play. Två år senare lanserades mobilappen, men nu väljer tv-huset att satsa på mobilsajter istället för på appar.

SVT och TV4 var först ut i mobilen bland de svenska tv-husen när de lanserade varsin Iphone-app för ungefär två år sedan. Något halvår senare kom SVT:s Android-app.

Sedan dess har SVT tänkt om och istället väljer man att lägga krutet på utveckling av sajter för mobilen och surfplattor. Med bokmärkesappar som bara länkar till öppna mobila sajter kan användarna fortfarande hitta dit på ett enkelt sätt.

– Appar kan fylla sin funktion för vissa typer av tjänster, men med dagens teknik har vi märkt att för SVT Play behövs inte en applikation för att uppnå användarnyttan vi strävar efter. Istället för att lägga vår tid, kraft, resurser och pengar på att utveckla appar för alla tänkbara plattformar och tillverkare kan vi lägga det på att skapa bra webupplevelser och utveckla vår befintliga tjänst, säger Johan Wahlberg, distributionsstrateg på SVT.

Lansering av appar på App Store och Android Market innebär också ett beroende av tredje part som ska godkänna och lägga ut nya versioner.

– Det har aldrig varit något problem med att de velat censurera vårt innehåll, men som alltid när man jobbar med en tredjepart tar det längre tid. Det går mycket snabbare att justera en webbsida som ligger hos oss. Använder man länkappar behöver de inte ändras då heller, säger Johan Wahlberg.

När är det en fördel att ha en app?

– När man har tjänster som innebär att man ska spara och lagra innehåll som man vill ha med sig, som radions podradio eller Spotifys musik, då fyller appen en funktion. Våra tjänster utgår från att användaren är uppkopplad.

Än så länge finns inga planer på att skrota redan publicerade appar på  App Store och Android Market.

– Vi får se framöver, men vi gör inga nya appar. Idag kan du ju använda en Iphone för att surfa in på vår mobilsajt och komma åt allt innehåll den vägen. Vi ser att användandet av Iphone-appen är konstant, men att vanlig surf från mobilen växer.

Med tanke på alla nackdelar som du nämner och bristen på sökbarhet för appen, varför är det fortfarande så många som satsar på applikationer?

– Man kan inte dra alla över en kam. Vissa söker specifik funktionalitet som lämpar sig för en app och appen är ett bra sätt att ha ständig närvaro. Sen tror jag personligen att det går upp och ner. Appar har varit en populär trend och nu får vi se om den är övergående.

Synnöve Almer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt