Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag08.04.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT: "Rapport och Aktuellt har en helt annan räckvidd"

Publicerad: 1 Juni 2018, 10:32
Uppdaterad: 2 Juni 2018, 07:52

Foto: Skärmdump från Uppdrag granskning

Aktuellt och Uppdrag gransknings bedömningar går isär när det kommer till att anonymisera eller publicera namn på kvinnan som vid fjorton års ålder tog kontakt med Fredrik Virtanen och blev besvarad med en sexinvit.


Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Sedan Uppdrag granskning sände det extrainsatta programmet "#metoo och Fredrik Virtanen" har över 1000 kommit in Granskningsnämnden för radio och tv.

Flera har öppet kritiserat programmet, bland andra Medievärldens kolumnister Isobel Hadley-Kamptz, PeO Wärring samt journalisten Sofia Mirjamsdotter och författaren och debattören Katarina Wennstam.

Det PeO Wärring främst kritiserade Uppdrag granskning för var valet att namnge den idag vuxna kvinna som berättat att hon tog kontakt med Fredrik Virtanen via Facebook när hon var 14 år. Enligt kvinnan svarade Fredrik Virtanen på hennes fråga om praoplats med en sexinvit. Frågan ställdes när hon var 14 år gammal och flertalet medier har rapporterar om detta. I programmet visade dock Uppdrag granskning att detta inte stämde.

För Medievärlden berättar Uppdrag gransknings ansvarige utgivare Ulf Johansson om valet att namnpublicera kvinnan i reportaget.

– Vi valde att publicera hennes namn av två anledningar. Dels för att hon inte anklagas för något annat än att inte ha kommit ihåg var hon skrev när hon var fjorton år. Dels för att hon i dag är krönikör på en stor svensk lokaltidning, och därigenom har en betydelsefull plattform, säger han till Medievärlden.

Även om kvinnan i fråga när hon var 14 år inte förde praoplats på tal i sin första fråga, den som Fredrik Virtanen svarade med en sexinvit på, så kom däremot frågan upp i nästa fråga till honom – något som inte togs upp i programmet. I efterhand har dock playversionen ändrats till att ha med den informationen också.

Medievärlden frågar vad Ulf Johansson tänker om att det har uppdaterat playversionen i efterhand.

– Vi har inte påstått att hon aldrig har sökt en praoplats, däremot har vi sagt att Fredrik Virtanens svar – tvärtemot vad flera medier rapporterade – inte var ett svar på en praoansökan. Men eftersom informationen om att hon senare sökt en praoplats är viktig för henne har vi valt att lägga till det, säger han.

När Aktuellt gör ett inslag om det uppmärksammade programmet väljer de dock att anonymisera henne med hänvisning till att Rapport och Aktuellt har en annan räckvidd än Uppdrag granskning.

– Rapport och Aktuellt har en helt annan räckvidd än Uppdrag granskning. Vi når helt enkelt ut till många fler tittare, säger SVT Nyheters programchef Eva Landahl, till Medievärlden.

De gjorde också bedömningen att man inte behöver publicera kvinnans namn för att berätta kärnan i historien.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Uppdrag Granskning

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.