torsdag30 mars

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT öppnar två nya lokalredaktioner

Publicerad: 6 februari 2023, 09:08

”Jag är mycket glad över att vi har lyckats rationalisera fram resurser till den här viktiga satsningen”, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.

Foto: Janne Danielsson/SVT

SVT utökar sin lokalnärvaro – småländska Eksjö och Malmö-stadsdelen Rosengård får egna redaktioner.

Ämnen i artikeln:

SVTHanna StjärneNyheter

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Sedan 2015 fram till i dag har SVT genom besparingar och rationaliseringar inom administration, teknik och produktion nästan dubblerat antalet lokalredaktioner. Under förra året slog SVT upp portarna till redaktioner i Märsta, Sveg, Dorotea och Åmål, och nyligen invigdes en ny redaktion i Västervik. Nu står det klart att de två nästa lokalredaktionerna, nummer 49 och 50 i ordningen, öppnar i småländska Eksjö och Malmö-stadsdelen Rosengård.

– De nya redaktionerna har lett till att antalet nyheter från olika delar av landet har ökat kraftigt. Jag är mycket glad över att vi har lyckats rationalisera fram resurser till den här viktiga satsningen, säger Hanna Stjärne, vd på SVT, i ett pressmeddelande.

LÄS OCKSÅ: SVT:s Hanna Stjärne om storsatsningen på landsbygden: ”Det har varit smärtsamt”

Redaktionen i Eksjö, som hör till SVT Nyheter Jönköping, ska förutom Eksjö också bevaka Nässjö, Vetlanda, Tranås, Aneby och Sävsjö. Redaktionen i Rosengård ska fokusera på frågor som berör Malmö-stadsdelens omkring 35 000 boende.

Ett av SVT:s interna mål under 2022 var att bevaka Sveriges alla 290 kommuner vid minst tre tillfällen, ett mål public service-bolaget uppnådde. Men satsningen på lokalredaktioner har kostat. I en intervju med Dagens Media hösten 2021 sade Hanna Stjärne att satsningen delvis har finansierats genom omställningar där tjänster gjorts om och försvunnit.

– Det är klart det har varit tufft. Det här har finansierats genom vår vanliga budget. För att kunna finansiera det så har vi varit tvungna att ta flera tuffa beslut och vi har gjort om många tekniska lösningar och det är personer som har behövt sluta för att vi behövt anställa reportrar i stället. Det har varit en smärtsam process. Men ser vi på resultatet nu är vi väldigt glada.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev