Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT om Rambergs förtalsanmälan

Publicerad: 23 september 2019, 13:29

Martin Vårdstedt, ansvarig utgivare för dokumentären, gör samma publicistiska bedömning i dag som då: ”Vi står fast vid den publicistiska bedömningen och står bakom filmen i sin helhet”, skriver han i ett mejl till Dagens Media.

Foto: Janne Næss & pressbilden

UPPDATERAD. Efter Josefin Nilsson-dokumentären – Örjan Ramberg förtalsanmäler SVT. Det eftersom han anser att han felaktigt pekats ut som ansvarig för sångerskans död. ”Vi står fast vid den publicistiska bedömningen”, säger ansvarig utgivare Martin Vårdstedt.


Ämnen i artikeln:

SVT

Skådespelaren Örjan Ramberg förtalsanmäler SVT för dokumentären ”Josefin Nilsson – älska mig för den jag är”. Dokumentären, som sändes i våras, handlar om Ainbusk-sångerskan Josefin Nilssons liv och död. 

I anmälan till Justitiekanslern skriver Örjan Rambergs ombud, advokat Sargon de Basso, att Sveriges Television ”genom att publicera dokumentären pekat ut Örjan Ramberg som ansvarig för Josefin Nilssons död och därmed som brottsling”. 

Vidare menar Sargon de Basso att påståendena är grundlösa och saknar stöd. 

Varken bild eller namn på Örjan Ramberg publiceras i dokumentären, men advokat Sargon de Basso skriver i anmälan att det inte krävs ett ”utpekande med namn eller bild för att tittaren ska förstå att det är Örjan Ramberg som avses i dokumentären”. 

I juni anmälde Örjan Ramberg SVT till Granskningsnämnden baserat på samma grunder.

Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle och ansvarig utgivare för dokumentären, skriver i ett mejl till Dagens Media att han står fast vid sitt publiceringsbeslut.

– Vi står fast vid den publicistiska bedömningen och står bakom filmen i sin helhet.

Han framhåller att huvudpersonen i filmen är Josefin Nilsson och att han anser att berättelsen handlar om hennes liv sett genom hennes efterlevande.

– Det är ett relevant perspektiv för en berättelse om en mycket folkkär artist. Det har aldrig varit vår avsikt att göra skådespelaren till huvudperson i den här berättelsen, därför valde vi att hålla honom anonym trots den väl dokumenterade historien mellan honom och Josefin i form av rättegångsprotokoll, säger Martin Vårdstedt och fortsätter:

– Han (Örjan Ramberg, reds. anm.) har naturligtvis rätt till sin egen upplevelse och han får nu pröva den. Men huvudpersonen i filmen är Josefin Nilsson och ingen annan. Genom hennes egna texter och föreställningar och hennes systers berättelse skildrar vi hennes liv.

Örjan Ramberg dömdes för misshandel av Josefin Nilsson, olaga hot, skadegörelse och överträdelse av besöksförbud i en dom 1998. Fällningen tas upp i dokumentären.

– Det var inte vårt syfte att skapa diskussion om rättsprocessen på 90-talet. Vi pekar inte ut någon som ansvarig för Josefin Nilssons död. Det är ett orsakssamband som varken finns i filmens premiss eller i hur den är berättad. 

Om förtalsmål

Justitiekanslern, Mari Heidenborg, är ensam åklagare vid tryckfrihetsbrott – och den som kan väcka allmänt åtal.

 

Även den som utsatts för ärekränkning kan väcka åtal, men då är det fråga om ett så kallat enskilt åtal. Det innebär bland annat att personen själv måste driva processen samt riskerar att bli skyldig att betala rättegångskostnaderna.

 

Om åtal väcks vid tryckfrihetsbrott är det den person som var ansvarig utgivare datumet för publiceringen som åtalas.

 

Sedan är det upp till en tryckfrihetsjury bestående av nio ledamöter att avgöra om ett brott begåtts. För att det ska bli en fällande dom måste sex av dem rösta ja till att det handlar om förtal. Ett eventuellt frikännande kan inte överklagas.

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Linnéa Kihlström

Redaktör och reporter

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev