Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

söndag13.06.2021

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT om kritiken mot Åkesson-intervjun i Skavlan

Publicerad: 24 mars 2015, 10:02
Uppdaterad: 6 december 2015, 12:08

Jimmie Åkessons kommande framträdande i "Skavlan" får kritik. Thomas Hall, programchef på SVT Nöje, försvarar intervjun.


Ämnen i artikeln:

Jimmie Åkesson

I går kom avslöjandet om att SD:s sjukskrivne partiledare Jimmie Åkesson gör comeback.

Enligt uppgift var planen att Jimmie Åkesson skulle berätta om sina planer i en intervju i "Skavlan" som sänds på fredag.

Men nyheten läckte alltså i förväg.

Att Jimmie Åkesson får tala ut på bästa sändningstid och använda ett av SVT:s populäraste program som plattform för att förmedla nyheter om sitt parti har mötts av skarp kritik.

Till exempel så tweetar Ulf Bjereld, professor statsvetenskap:

" Säga vad man vill om SD. Partiets mediestrateger är oerhört skickliga när det gäller att utnyttja Public Service som plattform. #Skavlan".

Fredrik Virtanen, journalist, tweetar:

" De är duktiga på pr och varje gång SD toppar nyheterna - eller medverkar i Skavlan - blir Sverige lite mer osäkert. #normalisering".

Thomas Hall är programchef på SVT Nöje i Stockholm, som är ansvariga för Skavlan-produktionen.

– Skavlan-redaktionen och Åkesson har haft en dialog en längre tid. Den har pågått ända sedan i höstas, sedan en tid efter sjukskrivningen, säger han till Dagens Media.

Kan du kommentera kritiken?

– För oss finns det ett självklart nyhetsintresse. När en partiledare för ett stort parti kommer tillbaka från en sjukskrivning bör han intervjuas, säger Thomas Hall.

På sin sajt har partiet själva meddelat att Sverigedemokraterna står inför en förändring som kommer att presenteras på fredag den 27 mars klockan 21:00, vilket är sändningstiden för "Skavlan".

Meddelandet nämner inget om Jimmie Åkesson, men nollorna i ”21.00” bildar ett par glasögon, vilket skulle kunna tolkas som en hänvisning till partiledarens glasögon.

Går ni SD:s ärende?

– Inte med det vi vet nu, men om vi blir indragna i någon medial kampanj kanske vi får omvärdera och klippa om programmet. Vi har gjort en bedömning att det innehållet vi har visat var relevant.

Är "Skavlan" rätt forum för den här intervjun?

– Det tycker jag absolut, Fredrik är en erfaren journalist och Skavlan är en aktualitetsbaserad talkshow.

Förstår ni att folk är upprörda?

– Nej, faktiskt inte, vi har ju inte ens sänt programmet än, vi har bara spelat in och sänt ett klipp. Det känns som en diskussion som går händelserna i förväg. Som sändande bolag måste vi gå på nyhetsintresse och vår intuition.

Varför valde ni att köra en del av intervjun i går? Berodde det på den stora uppståndelsen i annan media?

– Nej faktiskt inte. Vi kände att nyhetsvärdet varit så starkt så vi kunde inte hålla det för oss själva.

LÄS ÄVEN:

Jonas Löfvenberg

jonas.lofvenberg@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

Jimmie Åkesson

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.