SVT om förslaget på sammanslagning: ”Har inte tagit ställning”

2016-03-24 11:56  
Jimmy Ahlstrand, strategichef på SVT. Foto: Johan Paulin/SVT.

Medieutredningen listar 17 punkter – bland annat en sammanslagning av SVT, SR och UR – som bör utredas. ”En blandning av högt och lågt”, säger SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand.

Ska SVT, SR och UR slås ihop? Bör förhandsprövningen skärpas? Och hur påverkar egentligen public service den kommersiella mediemarknaden?

Medieutredningens PM, som sent i går lämnades till kulturminister Alice Bah Kuhnke, innehöll 17 punkter som bör utredas inför nästa tillståndsperiod.

En del av dem är mediepolitiskt sprängstoff – och flera av punkterna står på de kommersiella mediernas önskelista.

Sponsringens existens och marknadspåverkan, skärpt förhandsprövning och en ny konkurrensbedömning av public servicebolagens påverkan på mediemarknaden är några av de mest tydliga exemplen.

SVT:s strategichef Jimmy Ahlstrand tonar ned betydelsen av promemorian.

– Det är en blandning av högt och lågt. Detta är ett av många inspel som kommer att göras inför utredningen av direktiven inför nästa tillståndsperiod, säger han till Dagens Media.

Men detta är ju regeringens utredning?

– När man gör direktivarbetet kommer man säkert att läsa detta dokument. Vi anser att det finns brister i ett antal av förslagen som riskerar att begränsa vårt oberoende.

Vilka då?

– Jag vill i nuläget inte peka exakt på vilka punkter. Men det är i flera fall grunda analyser där det är tydligt att de (Medieutredningen, reds amn.) saknar information.

Klart är att SVT:s ledning är kritisk mot kortare tillståndsperioder.

Ett av de mer radikala förslagen, som även diskuterats tidigare, är en sammanslagning av SR, SVT och UR. I dagsläget är de separata bolag.

Frågan utreddes redan under 00-talet, men utredaren Rosemarie Frebran kom fram till att public servicebolagen skulle må bäst av att förbli separata enheter.

SVT:s tidigare vd Eva Hamilton hävdade 2013 att en sammanslagning skulle kunna spara 60 miljoner kronor per år. Jimmy Ahlstrand vill inte avslöja hur SVT:s nuvarande ledning, med Hanna Stjärne i spetsen, ställer sig till en sammanslagning.

– Det är inte vår fråga. Det är en fråga som en utredare och riksdagspartierna har att ta ställning till.

Har ni ingen åsikt?

– Vi har inte tagit ställning till det.

SVT:s nuvarande sändningstillstånd gäller till utgången av 2019. Tillståndsprocessen föregås av en dedikerad public service-utredning.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Dagens Media.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Dagens Media eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Läs även

Åsikter & debatt