Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT om beslutet att stoppa Cissi Wallins program

Publicerad: 24 september 2018, 11:17
Uppdaterad: 24 september 2018, 11:36

Foto: Janne Naess

Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle, förklarar varför SVT valt att inte publicera det program där Cissi Wallin undersöker kvinnors situation i Polen. "Vi vill att programmets viktiga innehåll inte ska överskuggas av andra diskussioner som har med ett kommande åtal att göra", säger han.


Ämnen i artikeln:

SVTCissi WallinFredrik Virtanen

Som Dagens Media berättade tidigare under måndagen är medieprofilen Cissi Wallin starkt kritisk till SVT:s beslut att inte sända det program hon spelade in i januari på frilansuppdrag för SVT.

Programmet är en halvtimmes reportage inom ramen för SVT Edits utgivning på SVT Play som behandlar situationen för kvinnor i Polen, bland annat abortfrågan.

Eftersom Cissi Wallin nu sannolikt kommer bli åtalad för grovt förtal på grund av de anklagelser hon riktade mot den tidigare Aftonbladet-medarbetaren Fredrik Virtanen under metoo-rörelsen, menar SVT att programmet inte kan publiceras.

Cissi Wallin skriver på Instagram att SVT har behandlat henne "totalt förnedrande, orättvist och till synes helt omdömeslöst" och kallar SVT:s agerande för "skrattretande patetiskt ryggradslöst".

Martin Vårdstedt, programchef SVT Kultur och Samhälle, skriver i ett mailsvar till Dagens Media att även om programmet med Cissi Wallin inte berör några svenska förhållanden, ligger det ändå nära frågor i den svenska debatten.

– När det nu är tydligt att det kommer ett åtalsbeslut i närtid skulle en publicering just nu bli märklig eftersom reportaget inte berör det kommande åtalet i Sverige, skriver han.

Cissi Wallin menar själv att ni hela tiden vetat om att hon med stor sannolikhet skulle bli anmäld och eventuellt också åtalad för förtal. Hur ser ni på det – borde ni inte ha haft det i åtanke innan ni gav henne uppdraget?

 – Inspelningen gjordes innan anklagelserna mot Cissi Wallin framfördes. För oss har åtalsbeslutet varit vägledande för hur vi hanterar den här frågan.

Tittar man i Cissi Wallins kommentarsfält finns det en stor ilska kring SVT:s agerande och det har dessutom upprättats en protestlista. Hur ser ni på de här reaktionerna?

– Det är positivt att finns ett stort intresse för ämnet, det är därför vi lagt resurser på det. Programmet har aldrig haft någon fastslagen sändningstid, det en publicering på Play och vi kan lägga ut det när vi tycker att förutsättningarna är de bästa. Vi vill att programmets viktiga innehåll inte ska överskuggas av andra diskussioner som har med ett kommande åtal att göra.

Hur ser ni på Cissi Wallins kritik, hon kallar ju ert beslut bland annat för ”patetiskt” och ”ryggradslöst”?

– Vi har inga kommentarer till det.

Kan ni komma att ändra ert beslut framåt?

– Den information vi har idag är att ett åtal kommer inom kort därför har vi fattat det här beslutet. Vi följer såklart utvecklingen kring detta och har för avsikt att sända programmet när tiden rätt.

Hanna Dowling, chef företagskommunikation på SVT, svarar på frågan nedan:

På Instagram lyfter Cissi Wallin bland annat fram att SVT tidigare har låtit flertalet andra offentliga personer som antingen har anklagats, anmälts eller dömts för olika brott få förekomma i era program. Hur kommer det sig att ni tar ett annat beslut i det här fallet?

– Alla fall är unika och SVT fattar beslut från fall till fall. Det beror bland annat på vad man för uppdrag i programmet och programmets form och innehåll och omständigheterna runt omkring.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.