Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag25.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT och TV4 portas från OS

Publicerad: 5 November 2013, 07:02
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:57

Förhandlingarna med Viasat uppges ha havererat. Konsekvensen blir att SVT och TV4 stängs ute från OS.


Ämnen i artikeln:

MTGSVTOSViasatTV4

SVT riskerar att helt stängas ute från OS i Sotji i februari 2014. det skriver Aftonbladet i dag. Bakgrunden är att MTG, som bekant, köpt rättigheterna till att sända de Olympiska Spelen. SVT blir därmed för första gången i historien utan sändningsrättigheter.

Reglerna kring tv-sändningar från OS är hårda och innebär bland annat att de kanaler som saknar sändningsrättigheter varken tillåts göra intervjuer med idrottarna eller visa obegränsat med höjdpunkter ifrån tävlingarna.

Enligt EU:s direktiv får händelser av nationellt intresse visas i 90 sekunder per dygn. Detta kan dock strida mot IOK:s ännu hårdare regler. Konsekvensen kan bli att ett svenskt guld bara får visas i SVT under några sekunder vid ett enda tillfälle.

Likaså drabbas TV4 som enligt Expressen kommer att få sända max 30 sekunder rörliga bilder i varje nyhetssändning.

En överenskommelse mellan Viasat och de andra kanalerna skulle eventuellt kunna ändra situationen, men någon sådan finns inte i dagsläget.

Enligt TV4:s sportchef Hans Pekkari har kanalen förhandlat med Viasat under en längre tid utan att nå en överenskommelse.

– Rättigheterna är kort och gott för dyra, säger han till Expressen.

SVT:s medarbetare ställer nu sitt hopp till det möte som kommer att hållas med MTG på torsdag.

Dagens Media har tidigare berättat om kritiken mot Viasats OS-reklam som anklagats för att måla upp en bild av att man måste teckna abonnemang hos kanalen för att kunna se på OS. I själva verket kommer en stor del av tävlingarna att visas i gratiskanalen TV6 – men med reklam. Läs mer här.

Helen Preutz

Ämnen i artikeln:

MTGSVTOSViasatTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.