tisdag6 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT och SR om statsstämpeln på Twitter: ”Utveckling är problematisk”

Publicerad: 18 april 2023, 13:25

Foto: Janne Næss

SVT kommer inte avvaktivera sina Twitter-konton men följer utvecklingen: ”Twitters utveckling är problematisk”. SR berättar nu att de inte kommer att vara aktiva på plattformen längre.

Ämnen i artikeln:

SVTSRTwitter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


Under dagen gick UR ut och berättade att de ser över sin närvaro på Twitter efter att plattformen märkt dem som ”Publicly-funded media”, översatt till svenska som ”offentligt finansierade”.

– Vi på UR diskuterar nu vad märkningen innebär för oss, och vi ser över vår närvaro på Twitter, sade Mikaela Sonck, kommunikationschef på UR till DN.

För Dagens Media berättar SVT att de just nu diskuterar hur de ska förhålla sig till Twitters epitet för public service.

LÄS OCKSÅ: Svenska public service-bolag får kritiserad Twitter-märkning

– Twitters utveckling är problematisk. Märkningen av SVT:s företagskonto ”publicly funded-media” är ju korrekt, SVT är offentligt finansierat. Det är skillnad på den märkningen och ”government funded media” som Twitter beskriver som medier där staten delvis har inflytande över innehållet, säger SVT:s presschef Camilla Hagert och fortsätter: 

– I dagsläget kommer vi inte att inaktivera kontot, men vi följer utvecklingen av plattformen. Skulle det bli tal om att betala för den blå bocken är det tveksamt om vi behåller kontot aktivt.

Även SR motsätter sig inte att de tituleras som ”offentligt finansierade”, de kommer dock vara inaktiva på Twitter framöver.

”Sveriges Radio har under en längre tid nedprioriterat närvaron på Twitter och har nu tagit beslut om att om att helt sluta vara aktivt på plattformen, samtidigt som vi stänger ned en rad konton”, skriver SR i en kommentar.

 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev