torsdag8 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT näst ut att införa AI-policy

Publicerad: 12 maj 2023, 11:57

Foto: Janne Næss

Sedan tidigare har Schibsted och Bonnier tagit fram riktlinjer för hur medarbetarna ska förhålla sig till AI. Nu gör SVT samma sak.

Ämnen i artikeln:

AI

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


På public service-bolaget SVT har det tagits fram och beslutats om en policy för hur de anställda ska förhålla sig till den snabba utvecklingen inom AI.

Mediedirektören Jan Helin beskriver AI-policyn som en startpunkt för snabbt inkommande diskussioner i en kommentar till Dagens Media.

– Det viktiga inför denna fundamentala teknikutveckling är att öka medvetenheten kring vad den betyder för att kunna ta informerade beslut. Det finns mycket spännande och positivt i utvecklingen av AI, men också en ständigt närvarande risk att förlora djupt liggande mänskliga och publicistiska värden i ivern att genomföra de effektiviseringar som AI möjliggör.

LÄS OCKSÅ: Aftonbladet tillsätter en AI-general och inför AI-policy – Martin Schori om tidningens syn på teknikutvecklingen

SVT:s nya policy uppmanar därför till "allmän varsamhet" samt slår fast den nya tekniken inte får användas när källskyddet behöver värnas eller när det handlar om känslig eller affärskritisk information.

Inom kort kommer Jan Helin också att sätta ihop ett så kallat AI-råd där olika expertiser ingår vars uppdrag är att hjälpa SVT att navigera i den nya tekniken.

– Vårt arbete kommer att vara helt transparent och sträcka sig såväl internt som externt, säger Jan Helin.

Schibsted var först ut att ta fram en AI-policy och nyligen presenterade även Bonnier News gemensamma riktlinjer.

LÄS OCKSÅ: Uppmaning till AI-paus och ChatGPT-förbud – experten förklarar det senaste AI-upproret

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev