Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT-medarbetare döms för människosmuggling

Publicerad: 9 februari 2017, 10:24
Uppdaterad: 9 februari 2017, 11:05

SVT-journalisten Fredrik Önnevall och två andra medarbetare hjälpte en syrisk pojke att ta sig till Sverige. Nu döms de för människosmuggling – samtidigt slår tingsrätten fast att de agerat av rent humanitära skäl.


Ämnen i artikeln:

SVT

Under inspelingarna av dokumentärserien "Fosterland" träffade SVT-journalisten Fredrik Önnevall, fotografen Clas Elofsson och en tolk, den 15-åriga flyktingen Abed i Grekland, som sedan följde med teamet till Sverige.

När serien sändes blev de tre SVT-medarbetarna polisanmälda för människosmuggling, i november åtalades dem och i januari ägde rättegången rum i Malmö tingsrätt.

Kammaråklagare Kristina Amilon yrkade i den på att alla tre skulle dömas för människosmuggling till fängelse i tre månader. Försvararna hävdade i sin tur att tv-teamet bara varit resesällskap till Abed och att de inte inte hjälpt pojken. Det skriver SVT Nyheter.

Samtliga åtalade förnekar brott.

Nu står det alltså klart att de tre medarbetarna döms för människosmuggling till villkorlig dom och samhällstjänst. Enligt rätten är det dock uppenbart att SVT-medarbetarna hjälpt flyktingpojken av rent humanitära skäl.

"Rättspraxis lämnar dock endast ett mycket begränsat utrymme för att frikänna någon enligt ett s.k. humanitärt undantag. Tingsrätten har inte ansett att undantaget är tillämpligt i det här målet", skriver tingsrätten i ett pressmeddelande som Aftonbladet har tagit del av.

I samband med med att åtalat väcktes, sade Fredrik Önnevall till Dagens Media att han inte ångrar sitt agerande.

– Vi har vi visat att vi journalister som skickas ut inte bara är robotar utan att vi är tänkande och kännande människor.

Amanda Törner

Reporter

amanda.torner@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.