Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT måste ta hänsyn till konkurrenter

Publicerad: 10 juni 2019, 13:39

”Som publicist ser jag att förslaget om förhandsprövning är djupt problematisk”, skriver SVT:s vd Hanna Stjärne i ett uttalande.

Foto: Janne Næss

Enligt regeringens förslag ska public service-bolagen ta hänsyn till andra mediers konkurrensförutsättningar.


Ämnen i artikeln:

SVTSRUR

Idag måndag lämnade regeringen över propositionen ”Ett modernt public service nära publiken – villkor 2020–2025” där regeringen föreslår förändrade tillståndsvillkor för både SVT, SR och UR. 

Förslaget är att villkoren ska gälla sex år framöver och i propositionen slår regeringen återigen fast att de SVT, SR och UR ska ha ett brett uppdrag och sända radio och tv fritt tillgängligt i hela landet. 

Regeringen föreslår även att public service-bolagen ska få 166 miljoner kronor extra per år och att det ska höjas med två procent varje år. 

Det föreslås även att public service-bolagen ska finnas på de plattformar där publiken finns och att de ska stärka sin nyhetsbevakning i svagt bevakade områden.

Vidare föreslår regeringen att bolagen ska ha ett uttalat ansvar att ”värna en mångfald av kvalitativa nyhetsmedier, genom att ta hänsyn till andra nyhetsmediers konkurrensförutsättningar”. 

Journalistförbundet är kritiskt mot att public service föreslås ta denna hänsyn framöver.

 – Journalistförbundet har många medlemmar som jobbar på lokala tidningsredaktioner och som möter konkurrensen från SR och SVT varje dag. Vi vet att det är en ständigt närvarande fråga, men jag tror ändå inte på regeringens förslag om att ta fram piskan i detta fall, säger Ulrika Hyllert, ordförande i Journalistförbundet, i ett pressmeddelande och fortsätter:

– Det krav som regeringen nu vill införa är ett stort ingrepp i public service-bolagens självbestämmande. Det finns en stor medvetenhet om problemet inom public service och Journalistförbundet hade mycket hellre sett en ökad dialog för att komma till rätta med problemen som de kommersiella aktörerna upplever. 

SVT:s vd Hanna Stjärne skriver i ett pressmeddelande att mycket är bra i förslaget. Bland annat ser hon positivt på att man i och med förslaget utvecklar public services möjligheter att verka online samt att fokus ska ligga på rörlig bild. 

Däremot är Hanna Stjärne kritisk mot förslaget om förhandsprövning där andra aktörer ska kunna anmäla public service-bolagens tjänster till prövning för att utreda hur nya tjänster kan påverka konkurrerande medier. 

”Som publicist ser jag att förslaget om förhandsprövning är djupt problematiskt. Det är i strid med den svenska yttrandefrihetsandan att utformningen av en nyhetstjänst kan komma att styras av regeringen. Även om förhandsprövningen endast omfattar delar av verksamheten innebär den en glidning av det så grundläggande oberoendet mellan statsmakterna och public service. SVT är hela Sveriges television och ska alltid stå på publikens sida, oberoende av både politiska och kommersiella intressen. Som förslaget ligger nu öppnar det för tolkningar som allvarligt kan äventyra oberoendet”, skriver hon i det officiella uttalandet. 

Journalistförbundet är också kritiskt till förslaget om förhandsprövning och påpekar, precis som Hanna Stjärne, att det är ett steg närmare statlig styrning. 

–  Det är ett steg mot statlig styrning och det är djupt olyckligt att vidta sådana mått för den som vill värna public services publicistiska oberoende. Den del av branschen som är i kris räddas inte av en sådan prövning, säger Hanna Nyberg, ordförande för Journalistklubben vid SVT, i ett pressmeddelande. 

Om propositionen:

Propositionen bygger på slutbetänkandet Ett oberoende public service för alla – nya möjligheter och ökat ansvar (SOU 2018:50) från den parlamentariska public service-kommittén under Sture Nordhs ledning. Arbetet med propositionen har redovisats och diskuterats med alla riksdagspartier under våren.

 

Hanna Frick

Reporter

hanna.frick@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTSRUR

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.