Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT låter Utgivarnas medlemmar sampublicera livesändningar

Publicerad: 22 juni 2021, 06:52

SVT:s erbjudande att låta andra medier publicera SVT:s livesändningar från exempelvis presskonferenser kommer att kvarstå även efter pandemin.

Foto: SVT

SVT kommer att erbjuda andra mediehus att publicera livesändningar från myndigheters presskonferenser även efter pandemin.


Ämnen i artikeln:

SVTThomas MattssonUtgivarna

Sedan coronautbrottet var ett faktum har Folkhälsomyndighetens presskonferenser avlöst varandra. På grund av allmänhetens stora informationsbehov har SVT har under pandemin valt att dela sina livesändningar från dessa med andra mediehus.

Nu står det klart att SVT – även efter pandemin – kommer att dela sina livesändningar från exempelvis myndigheters presskonferenser gratis med medier som är medlemmar i medieorganisationen Utgivarna. Det skriver SVT:s vd Hanna Stjärne på den egna sajten:

”I samtal med kollegor i kommersiella medier har jag förstått att möjligheten att koppla upp sig och använda SVT:s direktrapportering är efterfrågad. SVT har tidigare delat Folkhälsomyndighetens presskonferenser, tal av statsministern och Kungen till andra medier. Erfarenheterna är goda. Det sparar resurser när det inte behövs team från flera olika redaktioner, resurser som istället kan användas för fördjupningar eller till att hitta nya vinklar på en nyhet. Dessutom behöver inte team från flera medier stå och trängas på en liten yta för att spela in eller sända samma presskonferens.”

Beslutet välkomnas av Utgivarnas ordförande Thomas Mattsson.

– Det här är ett intressant initiativ av Hanna Stjärne och SVT som är i linje med ”NRK-modellen”, intentionerna i det nya sändningsavtalet och dessutom tjänar som exempel på konstruktiva relationer mellan svensk public service och kommersiell media, säger han till Dagens Media och fortsätter:

– Som ordförande för Utgivarna ser jag förstås positivt på att huvudmännen till organisationen försöker samarbeta för att skapa förutsättningar för mer orginaljournalistik, och som tillförordnad vd för TU så vet jag att det finns ett intresse från tidningar att ibland få publicera tv-innehåll från SVT.

SVT:s erbjudande gäller till att börja med i ett sex månader, med start efter sommaren.

– Nu blir det här ett test om ett halvår och SVT erbjuder då livesändningar från SVT Nyheter, som dem i går när SVT hade otroligt bra bevakning av regeringskrisen, men den stora potentialen i att dela public service-innehåll vidare till dagspressen finns nog i möjligheten att få publicera inslag. Särskilt om exempelvis lokaltidningar kan få distribuera ut alla inslag från regionala SVT-stationer, så att fler kan få titta på de inslagen, säger Thomas Mattsson.

Linnéa Kihlström

Chefredaktör och ansvarig utgivare

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTThomas MattssonUtgivarna

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev