onsdag1 februari

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT lät rådgivaren försvara Carema

Publicerad: 14 november 2011, 07:32
Uppdaterad: 6 december 2015, 14:50

I Nyhetspanelen debatterade det före detta finansborgarrådet Kristina Axén Olin (m), vårdskandalen kring Carema. Men vad som inte presenterades i programmet är att Kristina Axén Olin arbetat som rådgivare åt Carema.

Ämnen i artikeln:

SVTCarema

DT

Dante Thomsen


Det var i Nyhetspanelen i fredags morse som de fasta panelgästerna Kristina Axén Olin, Göran Hägg och Stig Malm debatterade de skandaler som briserat kring vårdbolaget Carema.

I programmet, där Kristina Axén Olin presenteras som "f.d. finansborgarråd", säger hon bland annat:

– Det är fullständigt ointressant vem som är huvudman. Jag kommer ihåg när det äldreboende som vi pratar om i det här programmet var Råcksta sjukhem och det var lika mycket problem då, även om det var i kommunal regi.

– Vad jag tycker är intressant är inte om det är Carema, Attendo eller kommunen utan det är upphandlingen och uppföljningen av kvalitén som måste fungera.

När programledaren säger att kommunen i alla fall inte hade något vinstintresse svarar Kristina Axén Olin:

– Jag vet inte om det spelar så stor roll att det finns ett vinstintresse. Kanske är det så i det här fallet, jag vet inte om det har gått över styr.

Hon tar också Carema i försvar:

– Personligen har jag Carema som vårdcentral och det fungerar alldeles utomordentligt bra, så jag vet inte om det hade spelat någon roll om det var Carema eller någonting annat.

Men vad som inte framgår är att Kristina Axén Olin själv har arbetat för Carema. Hon är inte anställd, men har tillsammans med socialdemokraten Widar Andersson suttit i Caremas "Advisory board", som enligt den egna sajten ska vara ett "bollplank för att tillföra ny kunskap och vägleda företagen i såväl etiska diskussioner som i utvecklingen av viktiga samhällsfrågor".

Missen upptäcktes först av riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s).

Eva Lundin, chef för SVT Morgon, berättar att de fasta debattörerna i Nyhetspanelen är skyldiga att redovisa sina sidouppdrag för SVT.

– Vi kräver att de talar om för oss vilka uppdrag de har så att det inte ska kollidera. Detta har Kristina Axén Olin inte gjort, säger hon och fortsätter:

– Hon säger att uppdraget var för den förra vd:n så hon tyckte inte att det hörde ihop med fredagens debatt.

Men blir det inte inte lite konstigt att hon får sitta och försvara Carema i public service oavsett om det är ett uppdrag hon har just nu eller inte?

– Ja, det hade varit bättre om hon hade sagt att hon har jobbat för Carema. Vår programledare sitter ju i direktsändning och förutsätter att hon har talat om vilka uppdrag hon har. Så det här är ju lite knepigt.

Sedan programmet sändes har Carema tagit bort informationen om sin "Advisory board" på sajten, men en cachad sökning på Google visar att bolaget tidigare tydligt har redovisat både Kristina Axén Olins och Widar Anderssons roller.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev