Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Onsdag23.09.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT: "Klart att ingen ska gå back"

Publicerad: 2 Maj 2011, 12:32
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:12

Rapports utrikeschef Ingrid Thörnqvist svarar på kritiken från utrikeskorrespondenterna.


Som dagensmedia.se rapporterade tidigare i dag är SVT:s utlandskorrespondenter uppretade över vad de beskriver som "försämrade och upprörande arbetsvillkor".

Kritiken gäller framför allt att traktamentet, övertidsersättning och kompensation för övertid slopats i de nya avtalen.

Istället har lönerna höjts med 25 procent - något som sommarvikarierna alltså snarare ser som en "rejäl lönesänkning".

Ingrid Thörnqvist, utrikeschef på Rapport berättar att de nya reglerna baseras på ett så kallat levnadskostnadsindex, där kostnadsnivån i olika länder mäts.

– Avtalen har ändrats för att vi vill ha klarare regler för hur våra anställda ska få kompensation. Är det dyrare att äta och bo än i Sverige får man ett tillägg, men är det inte dyrare får man inte något tillägg, säger Ingrid Thörnqvist och fortsätter:

– Bor man i tjänstebostad kan man laga sin egen mat och då behöver det inte bli så mycket dyrare men det är klart att ingen ska gå back.

Korrespondenterna menar att det är snålhet som ligger bakom beslutet, hur ser du på det?

– Vi måste ju försöka se till att våra pengar räcker så långt som vi kan. Vi vill så klart gärna ha så mycket bevakning som möjligt ute i världen och då kostar det mycket pengar. Att man då bor i korrespondentens bostad istället för att betala dubbelt för ett hotellrum har ju varit självklart.

Kritiken mot att de nya avtalen innebär att korrespondenterna måste betala förmånsskatt för att bo hos andra korrespondenter ger hon inte mycket för.

– Det är Skatteverket som bestämmer det och det är något som alla måste brottas med.

Enligt henne stämmer det inte heller att reglerna tagits fram utan förhandlingar. Hon menar tvärtom att facket varit inblandat och att det då inte framförts några invändningar mot de nya avtalen.

Däremot ska ett nytt möte hållas imorgon där reglerna ska diskuteras.

Hur ser du på korrarnas hot om att tacka nej till uppdrag om inte reglerna ändras?

– Vi får väl se hur det blir och var vi hamnar under diskussionerna imorgon innan vi kan kommentera det.

Kan det vara aktuellt att ändra på reglerna

– Jag vet inte, vi får se hur vi gör imorgon. Vi är öppna för samtal, men facket hade alltså chansen att komma med invändningar tidigare.

Är du förvånad över att kritiken kommer nu?

– Nej jag vet inte om jag är så förvånad.

Dante Thomsen

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.