Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Fredag27.11.2020

Kontakt

Annonsera

Meny

Starta din prenumeration

Prenumerera

Sök

Rörligt

SVT kan bli utan OS

Publicerad: 8 December 2010, 09:45
Uppdaterad: 6 December 2015, 15:28

Rättighetsbolaget Sportfive börjar nu sälja sändningsrättigheterna till OS 2014 och 2016. En komplicerad affär som kan bli för dyr för SVT. ”Det är inte positivt för oss”, säger Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport.


Ämnen i artikeln:

SVTOSHans PekkariTV4

Denna vecka meddelade Sportfive att försäljningen av de nordiska sändningsrättigheterna till OS 2012 och 2014 inletts, och bjöd därmed in alla intresserade mediebolag att lämna sina bud.

Detta innebär att SVT nu riskerar att förlora rättigheterna till andra mediebolag. Något som Jan Olsson, förhandlingschef på SVT Sport, finner tråkigt.

– OS har alltid gått i SVT. Det är en stor angelägenhet för hela det svenska folket, och en självklarhet för public service, säger han.

Tidigare har SVT lämnat ett samordnat bud genom de europeiska public service-bolagens paraplyorganisation EBU. Organisationen har sedan 1956 haft ett samarbete med Internationella olympiska kommittén, som 2008 dock beslutade att avvisa EBU:s bud.

I stället såldes sändningsrättigheterna till Sportfive, som blev det första privata bolaget att inneha dem. Anledningen till detta sades vara för att dels kunna garantera att så många som möjligt kunde ta del av OS-sändningarna, dels få in mer pengar till den olympiska verksamheten.

Nu får mediebolagen alltså förhandla med Sportfive för att säkra rättigheterna.

– Det blir en helt ny procedur för oss, och det är inte positivt. Det finns en risk att kostnaderna drivs upp när det är en aktör som ska försöka få ut så mycket pengar som möjligt, säger Jan Olsson, som inte vill spekulera i hur dyrt affären kan bli.

– Men vår inställning är att prisnivån är densamma som vi har satt i budet till EBU.

Med rättigheterna uppdelade i olika paket blir processen också genast mer komplex, säger Jan Olsson. Men han är inte orolig. Den invecklade processen gör det samtidigt mer sannolikt för SVT att rycka åt sig åtminstone ett par sändningar.

– Många fler aktörer kan gå in och ta olika delar. Det innebär att vi inte får rättigheterna till alla plattformar. Men det kommer vara många olika delbud uppdelat på många olika paket, säger han.

– Jag ser det inte som troligt att någon enskild aktör får hela OS.

Även TV4 har tidigare visat intresse för OS, då de köpt upp vissa rättigheter av SVT. Hans Pekkari, sportchef på TV4-Gruppen, är dock sparsam med kommentarerna.

– OS är ju, precis som andra rättigheter, intressant. Men huruvida vi kommer att lägga bud på det är inget som jag vill uttala mig om.

Om Sportfive

Sportfive är en sportagentur som tidigare sålt sändningsrättigheterna till bland annat EM-kvalmatcherna till TV4.

Sändningsrättigheterna till OS 2014 och 2016 kommer att säljas i olika paket, för olika kanaler. Mer exakta detaljer vill Sportfives Nordenchef Philip Männer dock inte ge i dagsläget.

Sportfive äger sändningsrättigheterna i totalt 40 europeiska länder. Frankrike, Tyskland, Turkiet, Spanien, Italien och Storbritannien ingår inte.

Ardalan Samimi

Ämnen i artikeln:

SVTOSHans PekkariTV4

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.