Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera
SökRörligt

SVT gör en pudel efter namnskyltarna på Panetoz medlemmar

Publicerad: 11 Februari 2014, 09:09
Uppdaterad: 6 December 2015, 12:47

SVT får hård kritik efter att ha placerat namnskyltar på medlemmarna i Melodifestivalen-aktuella Panetoz i måndagens Gomorron Sverige. Nu ber SVT om ursäkt.


Ämnen i artikeln:

SVT

Sanna Nielsen och Stockholmsgruppen Panetoz vann Melodifestivalens andra deltävling i lördags. På måndagsmorgonen satt hela gänget i SVT:s Gomorron Sverige.

Progamledare John Chrispinsson bad då samtliga gäster sätta på sig namnskyltar, och förklarade att han är dålig på att uttala namn.

– Jag kan säga Sanna Nielsen, sa Chrispinsson.

Många har reagerat starkt på händelsen. Nöjesguidens Parisa Amiri skriver på Twitter: "Blir nästan generad av SVT:s namnlappar på Panetoz-medlemmarna. Hur i helvete kan det få hända?".

Nu ber Ewa Lundin, chef för Gomorron Sverige, om ursäkt för händelsen.

– Vi kan bara be om ursäkt för det här. Jag kan inte försvara detta på något sätt. Det är helt fel, säger hon till Dagens Media.

Varför gjorde ni detta?

– Tanken var kanske god. Vi har sällan så många gäster i vår soffa. Vi liksom tryckte ihop alla gäster. Och man tänkte att det blev för svårt att sätta namnskyltar i rutan, det blir för trångt.

Enligt Ewa Lundin fattades beslutet på söndagen, när redaktionen planerade måndagens progam. Hon var då själv, som ansvarig utgivare, inte involverad i diskussionerna. Det tycker hon är synd, dels eftersom det var ett avbrott från progamformatet, där det alltid är digitala namnskyltar. Men framförallt eftersom greppet uppfattades som att vissa personer särbehandlades, säger Ewa Lundin.

– Det såg ut som att vi särbehandlade personer som har krångliga namn. Redaktionen fattade inte hur det kunde uppfattas.

Varför tror du att er redaktion inte kunde förstå hur detta kunde uppfattas?

– Jag vet inte riktigt. Man ville göra en kul grej av att de var så många, någon annan avsikt fanns inte. Jag tycker att de borde ha ringt mig om detta.

Under förmiddagen idag har Ewa Lundin suttit i möte med programledarna för Gomorron Sverige, och diskuterat saken.

– Det finns ju ett samtal om etik inom SVT. Inte minst efter Guldbagge-galan. Sen gör vi samma fel igen. Vi är inte uppmärksamma på hur det här kan uppfattas.

Vad ska ni göra externt?

– Vet inte. Vad tycker du? Kanske be om ursäkt.

Simon Andrén

simon.andren@dagensmedia.se


Ämnen i artikeln:

SVT

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.