fredag2 juni

Kontakt

Annonsera

Sök

Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT förstärker krigsjournalistiken – tillsätter flera nya korrespondenter

Publicerad: 31 oktober 2022, 09:34

Utvecklingen i omvärlden får SVT att prioritera om resurser för att kunna satsa på en utökad krigsjournalistik. Foto: SVT

Det oroliga omvärldsläget får SVT att göra flera förstärkningar av sin bevakning av kriget i Ukraina och säkerhetskrisen. Bland annat tillsätts flera korrespondenter och en ny expertgrupp.

Ämnen i artikeln:

Redaktionens valSVT

Linnéa Kihlström

linnea.kihlstrom@dagensmedia.se


Det är oroligt på flera håll i världen just nu. Rysslands anfallskrig i Ukraina fortsätter samtidigt som Putin mobiliserar och hotar med kärnvapen. Allt detta får också stora konsekvenser på världsekonomin.

Mot bakgrund av det oroliga omvärldsläget väljer nu SVT att göra flera förstärkningar inom krigsjournalistiken. I det ingår att tillsätta fler korrespondenter och utrikesreportrar samt att skapa en ny journalistgrupp med expertkompetens vars uppdrag blir att bevaka Ryssland, Ukraina och angränsande länder.

När det kommer till satsningen på korrespondenter så rekryteras en ny Europakorrespondent samt två Ukrainakorrespondenter. Dessutom rekryteras en specialistreporter med inriktning på hybridhot och säkerhet.

Samtidigt förstärks också faktagranskningen av uppgifter från Ryssland och Ukraina och så utökas direktrapporteringen online. 

– Journalistiken kan sätta ord och bild på det oerhörda som nu sker i Sveriges närhet. Det har SVT:s utsända visat i sina rapporter från Kiev, Butja och Izium. Vi gör nu ytterligare kraftfull förstärkning med fler journalister och nya korrespondenter. Dessutom stärker vi den avgörande faktagranskningen av bilder, videor och uppgifter från kriget, säger Hanna Stjärne, vd för SVT, i ett pressmeddelande.

Satsningen ska finansieras genom olika omprioriteringar och besparingar inom SVT.

För en tid sedan stod det också klart att SVT förstärker sin interna beredskap, bland annat genom att public service-bolagets tillsvidareanställda medarbetare krigsplaceras på sitt arbete. Det för att SVT ska kunna säkra att verksamheten kan fortsätta även i ett allvarligt läge i landet.

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev