Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT: Fel att inte Hanna Stjärne är målsägande

Publicerad: 14 november 2022, 09:56

SVT:s vd Hanna Stjärne.

Foto: Anders Wiklund/TT

Hanna Stjärne borde varit målsägande då Visbymördaren också planerade att mörda henne. Det menade Utgivarna i slutet på förra veckan. Nu instämmer SVT:s ledning i kritiken mot åklagaren.

Ämnen i artikeln:

SVTUtgivarnaHanna StjärneNyheter

Joakim Wedholm

joakim.wedholm@dagensmedia.se


I slutet på förra veckan kritiserade organisationen Utgivarna åklagarens beslut att inte göra SVT:s vd Hanna Stjärne till målsägande i åtalet mot Theodor Engström, som erkänt att han dödade psykiatrisamordnaren Ing-Marie Wieselgren i Visby tidigare i år. 

I förundersökningen visade det sig att Hanna Stjärne var en av måltavlorna i Almedalen, vid sidan av Ing-Marie Wieselgren och Annie Lööf som är målsägande i fallet.  

Utgivarna skriver i en debattartikel i Expressen:

”Han kartlägger henne och säger sig vara sekunder från att gå till attack. Under rättegången bekräftar Engström att han tänkt fortsätta mot fler offer. Ändå blir Stjärne inte målsägande. Hanteringen reser frågor kring om rättsvårdande myndigheter verkligen tar hotade journalister och mediechefers utsatthet på tillräckligt stort allvar.”

LÄS OCKSÅ: Utgivarna kritiska till att Hanna Stjärne inte är målsägande i Engström-fallet 

Nu reagerar också SVT:s styrelse och ledning på beslutet. I ett inlägg på SVT:s sajt skriver representanter för styrelsen och ledningen att Hanna Stjärne var en av Almedalmördarens tre måltavlor som ”representant för media” och att åklagarens beslut att inte göra henne till en av de målsägande var fel.

SVT har låtit advokaten Henrik Olsson Lilja och den före detta chefsåklagaren Jan Tibbling gå igenom förundersökningen mot den åtalade mannen och har kommit fram till slutsatsen att det var möjligt att göra Hanne Stjärne till målsägande. De skriver med hänvisning till terroristlagen att gärningsmannen ”genom sina åtgärder har passerat förberedelsepunkten till såväl terroristbrott som mord i förhållande till både Annie Lööf och Hanna Stjärne”. De två anser därför att inte väcka åtal för att ha planerat mordet av Hanna Stjärne är felaktigt.

LÄS OCKSÅ: Hanna Stjärne och Eva Hamilton om Casten Almqvist betydelse 

SVT skriver i uttalandet på sajten att ”den planerade attacken mot Hanna Stjärne är inte bara ett allvarligt hot mot en enskild person utan också mot SVT som företag och mot alla svenska medier. Det måste tas på största allvar.”

Som följd av det har SVT ”kraftigt förstärkt säkerhetsarbetet och anser att det för ”djupt oroande” att polis och åklagare inte bedömer hotet mot Hanna Stjärne inte är lika allvarligt som hot mot andra avgörande funktioner i samhället.

”Om den bedömningen skulle bli vägledande så saknar ledande företrädare för svenska medier det skydd man borde ha och då måste lagen ses över”, skriver de i uttalandet.

LÄS OCKSÅ: SVT:s Hanna Stjärne om storsatsningen på landsbygden: ”Det har varit smärtsamt” 

Dela artikeln:

Dagens Medias nyhetsbrev

Välj nyhetsbrev