Få hela storyn
Starta din prenumeration

Prenumerera

Rörligt

SVT får sända från OS

Publicerad: 25 januari 2018, 13:59
Uppdaterad: 26 januari 2018, 09:29

UPPDATERAD. Discovery och SVT överens om en utökad nyhetsrätt för vinter-OS i Pyeongchang: "Vi har inga ambitioner på att stänga ute någon från att göra ett bra nyhetsarbete", säger Discoverys sportchef Emir Osmanbegovic.


Ämnen i artikeln:

SVTDiscovery

Senast SVT sände ett olympiskt spel var OS i London 2012. När MTG tog över sändningsrättigheterna inför vinter-OS i Sotji två år senare innebar det att public service-kanalen för första gången tvingades förhandla om att få en så kallad utökad nyhetsrätt.

Inför MTG:s första OS blev förhandlingarna mellan innehållsleverantören och SVT hårda, och ledde i slutändan till att SVT endast fick tillgång till begränsade klipprättigheter. Dessutom saknade de helt möjligheten att göra intervjuer inne på det ackrediterade området.

Under OS 2016 stod SVT inför en liknande situation med MTG. Den gången valde de att aldrig ens ansöka om att få en utökad nyhetsrätt för OS, som bland annat skulle innebära SVT kunde få ackreditering för att göra intervjuer inne på OS-området.

SVT bevakade både OS 2014 och 2016, då tack vare Radio- och tv-lagen som gav dem rätten att i nyhetssändningar visa bilder från evenemang av stort allmänintresse.

"Väldigt bra"

När det nu återigen har blivit dags för OS har sändningsturen kommit till Discovery, och frågan har varit om SVT kommer att komma överens med tv-huset om en utökad nyhetsrätt under vinter-OS i sydkoreanska Pyeongchang.

Med bara två veckor kvar till OS kan Dagens Media i dag avslöja att Discovery och SVT har lyckats komma överens om ett sådant avtal.

– Vi tycker det är väldigt bra att public service kan göra det här. Vi har inga ambitioner på att stänga ute någon från att göra ett bra nyhetsarbete från OS, säger Emir Osmanbegovic, sportchef på Discovery och Eurosport i Sverige, till Dagens Media.

Avtalet innebär att SVT har rätten att sända material från OS i sina nyhetssändningar, och dessutom får ackrediteringar för att kunna göra intervjuer inifrån OS-området.

– Det här betyder att SVT kan göra ett traditionellt nyhetsarbete på plats under OS, säger Emir Osmanbegovic.

Mer detaljerat, hur mycket har SVT rätt att sända i sina nyhetssändningar?

– Det kan jag inte uttala mig om.

MTG och SVT lyckades aldrig komma överens om nyhetsrätten. Vad gjorde att ni kunde enas om ett avtal?

– Jag har svårt att uttala mig om dialogen mellan SVT och MTG. Vi har haft en bra dialog med SVT, och var både överens om att vi ville komma fram till ett avtal, säger Emir Osmanbegovic.

Simon Nilsson

simon.nilsson@dagensmedia.se

Ämnen i artikeln:

SVTDiscovery

Dela artikeln:


Dagens Medias nyhetsbrev

Genom att skicka in mina uppgifter godkänner jag Bonnier Business Media AB:s (BBM) allmänna villkor. Jag har även tagit del av BBM:s personuppgiftspolicy.